96 éves korában elhunyt Betty Woolf, a világ legidősebb vegyes hármas ikreinek utolsó túlélője

"900 Rockaway-i csecsemő parádés felvonulása lesz holnap" - állt egy kis cikkben a The New York Times 1927. szeptember 2-i számában. A cikk szerint köztük volt a 6 hónapos Betty, Joseph és Minna Hocky, hármasikrek, Queens Edgemere városrészéből, akik megnyerték az éves felvonulást.

Kilencvenhárom évvel később, 2020-ban a zsidó származású testvérek ismét a hírekbe kerültek, mivel a Guinness World Records szerint ők voltak a legidősebb élő (vegyes nemű) hármas ikrei.

2023. június 10-én 96 éves korában meghalt a hármas ikrek közül az utolsó túlélő, Betty Hocky Woolf. Az egykori általános iskolai tanárnő Dél-Kaliforniába vonult vissza, ahol a zsidó oktatási hálózat egyik tagozatát vezette, segített megalapítani a San Diegó-i Zsidó közösséget. "Ő volt a központ szíve és fénye attól a naptól kezdve, hogy kilenc évvel ezelőtt megnyitottuk a kapuinkat" - írta a Jewish Collaborative az Instagramon a halála után. "Minden korosztály tagjai érezték feltétel nélküli szeretetét, és ígér ték, hogy neve és emléke a jövőben is fennmarad, miközben ezt a szeretetet tovább terjesztik."
"A nagymamám okos volt, éles eszű, mint egy borotva, gyönyörű és az egyik legdivatosabb nő, akit valaha ismertem" - írta Rachel Woolf, a San Antoniói Texasi Egyetem fuvolaprofesszora egy Instagram-bejegyzésben. "Hármas ikrek egyike volt, csodálatos feleség, három gyermek csodálatos édesanyja, odaadó nagymama és dédnagymama. Megtanított kötni, és néhány éve nagylelkűen nekem adta a Hyundai Elantra típusú márkás kocsiját. Megtanította nekem, mit jelent méltóságteljesen, életerővel, stílussal és kecsességgel megöregedni."

Betty, testvére és nővére 1927. február 27-én született. Édesanyjuk, Belle, a lengyel határhoz közeli Ausztriából származó zsidó bevándorlók lánya volt, aki Manhattan keleti részén élt. Apjukkal, Dave-vel akkor ismerkedett meg, amikor mindketten a Rittenberg's-nél dolgoztak, amely akkoriban a város legnagyobb textilüzeme volt. Egy családtörténetben Belle azt mondta a terhességéről, hogy "egyáltalán nem sejtette, hogy hármas ikrei lesznek, csak azt, hogy nagyon nagy hasa volt". Amikor a hármasikrek három hónaposak voltak, a család Manhattanből egy kétlakásos házba költözött Edgemere-be. Betty több helyen is élt férjével, Milt-tel, többek között a New Jersey állambeli Cherry Hillben. Joseph, aki Philadelphia mellett élt, 2022. januárban halt meg 95 éves korában. Minna, aki a Maryland állambeli Silver Springben élt, 2021 augusztusában halt meg 94 éves korában. Mindhármuknak volt egy idősebb nővére is, Addie Gabel, aki 2013-ban halt meg.
A San Diego Union-Tribune szerint mindhárman élvezték a hírességüket, mint nem öregedő hármasikrek: a tévében és az újságokban is szerepeltek, amikor 90 évesek lettek, és akkor is, amikor a Guinness bejelentette a rekordjukat.

"A lányom 90 évesen megpróbálta [bejelenteni a rekordot], de voltak nálunk idősebbek" - mondta Betty Woolf a lapnak 2020-ban. Lánya, Nancy később újra megpróbálta, és a Guinness ezúttal megerősítette a rekordot.
"A barátaim azt mondták: "Nem ismerek senkit a Guinness Rekordok Könyvében" - mondta Woolf a lapnak. "Erre én azt mondtam nekik: 'Most már ismersz'."
Egy családi visszaemlékezés megemlítette Betty Woolf "nyitott, barátkozó személyiségét, stílusát, költői képességeit, gasztronómiai készségeit és hajlandóságát, hogy megszervezzen bármit, amire szükség van". A játékok, köztük a bridzs és a pasziánsz szerelmese volt, az 1960-as években szerepelt a "Concentration" (koncentráció, összpontosítás) és a "Jeopardy! (veszély, kockázat)" című televíziós játékműsorokban, és mindkettőben pénzt és díjakat nyert.
Betty Woolf túlélte férjét, három gyermeke és házastársaik, nyolc unoka és 10 dédunoka gyászolta. Hétfői temetésén a család számos tagja megjelent Woolf ékszereit és ruháit viselve, amelyeket az előző évtizedben elajándékozott.
"Mintha mindenki tudta volna, hogy ő ezt így szerette volna. (Tutira így akarta!)" írta Rebecca Woolf, egy másik unokája, aki memoáríró, az Instagramon. "És így, bármerre néztünk, mindenhol ott volt. Az emlékének megtestesítője, aki mindannyiunkat boldoggá tett".
Rachel Woolf egy furulyadarabot játszott a temetésen, miközben nagymamája piros kabátját viselte - írta Rebecca Woolf. Betty Woolf halálának estéjén Rachel a texasi Victoria Bach Fesztiválon Gustav Mahler 1. szimfóniájának előadását a nagymamája emlékére ajánlotta. Kiemelte a szimfónia harmadik tételében a "lenyűgöző klezmer temetési-induló oboa-duettet", valamint azt, hogy a szimfóniát "egy lendületes menetzenekar szakítja meg, megmutatva az élet szépségét, összetettségét és kettősségét".
Előzetesen beszélt a koncertről a nagymamájával. "Elmondtam neki, hogy aznap este, amikor játszok, minden egyes hangnál rá fogok gondolni" - írta Rachel Woolf. "Az előadásomat neki szenteltem, amikor élete utolsó óráit töltötte."

További írások, linkek: (hasonló leírás, más megfogalmazásban, más képekkel)
https://www.guinnessworldrecords.com/news/2023/6/last-surviving-sibling-...

Forrás. https://www.jta.org/2023/06/20/obituaries/betty-woolf-last-surviving-sib...