Az egyik iker vegán lett, a másik húst evett.

A húsevő Rosshoz képest a vegán táplálkozású Hugo koleszterinszintje jelentős mértékben csökkent és a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni rezisztenciája meredeken emelkedett.

Az egypetéjű ikrek, Hugo és Ross Turner beleegyeztek abba, hogy emberi „kísérleti nyulakként” vizsgálják, egészségesebb-e a vegán étrend, mint a hús- és tejfogyasztást magában foglaló táplálkozás.

A Turner testvéreket általában a világ minden táján kalandozni látjuk, de a páros az utóbbi időben a tudomány javára használja őket, mint genetikailag megegyező egypetéjű ikreket. A King's College London Ikerkutatási és Genetikai Epidemiológiai Tanszékén nemrégiben végzett tanulmány részeként az ikrek 12 héten keresztül két, egymástól jelentősen eltérő étrendet követtek: Hugo szigorúan vegán ételeket evett, míg Ross továbbra is fogyasztott húst és tejtermékeket.

"Az egypetéjű ikrek modelljét akartuk használni, akik genetikai klónoknak tekinthetők, hogy teszteljük az étrend és a testmozgás hatását, valamint azt, hogy az azonos genetikai állománnyal rendelkező ikrek hogyan reagálnak a különböző típusú ételekre" - magyarázza Tim Spector professzor, a kutatást vezető King's epidemiológusa a BBC Reel számára készített videóban.

Az eredmények kismértékűek, de jelentősek voltak. A húsevő Rosshoz képest a vegán Hugo koleszterinszintje jelentős mértékben csökkent, és a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni ellenálló-képessége nagymértékben emelkedett. Hugo elmondta, hogy az első hetekben nehezen viselte a vegán étrendet, hatalmas sóvárgást tapasztalt a hús és a sajt után, de végül megszokta, és azt állította, hogy energikusabbnak érzi magát.
Figyelemre méltó, hogy a vegán étrend egyenletesebb vércukorszintet és energiaszintet eredményezett, míg a húsevő étrend esetében az energia szintje erőteljesebb csúcsokat és visszaeséseket mutatott. Érdekes módon azonban a vegán étrend a bélbaktériumok sokféleségének jelentős csökkenését eredményezte, míg a hús- és tejterméket tartalmazó iker étrendje során stabil maradt. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a vegán Hugo potenciálisan fogékonyabb lehet a betegségekre Rosshoz képest.

A nagyobb esetszámot magában foglaló kutatások néhány meglepő megállapítást tártak fel a bélbaktériumokról és arról, hogyan reagálnak az egyének az ételekre. A londoni King's College ugyanezen csoportjának 2019-es tanulmánya kimutatta, hogy az emberek ugyanazon ételekre adott reakciói egyediek, még az egypetéjű ikrek esetében is. Annak ellenére, hogy ugyanazokat az ételeket fogyasztják, egyeseknél a vércukorszint és az inzulinszint meredeken emelkedik, ami a súlygyarapodással és a cukorbetegséggel áll összefüggésben, míg másoknál a zsír a véráramban marad, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A tanulmány szerint ennek oka valószínűleg a bél mikrobiomban - a bélrendszerben élő baktériumok milliárdjaiban - keresendő. Bár a genetika fontos szerepet játszik abban, hogy miként dolgozzuk fel az ételt, a bélmikrobiomnak is jelentős hatása van, mivel befolyásolja az élelmiszerek lebontását. Mivel a mikrobakolónia összetétele egyénenként változik, így az ugyanarra az ételre adott reakcióink is eltérőek.
"Azt találtuk, hogy a legtöbb egypetéjű ikerpár átlagosan csak a mikrobáik 25-30 százalékát osztja meg egymással" - magyarázta Spector professzor. "Úgy gondoljuk, ezért különbözik sok esetben az anyagcseréjük, és ezért reagálnak másképp az ételekre."
-

Forrás: https://www.iflscience.com/one-twin-went-vegan-the-other-ate-meat-this-i...