Csodájára jár a világ a 13 éves magyar lány festményeinek

Az alig 14 éves, rendkívül tehetséges Sávolt Karolina iker, fiú ikertestvérével együtt kitünő tanulók és kiváló sportolók.

SÁVOLT KAROLINA, 2010-ben született, korunk egyik legfiatalabb festő-alkotó művésze. Kevesen tudják róla, hogy van egy fiú ikertestvére, akiről azt mondta egy nyilatkozatában, hogy „sokat segít neki a tanulásban, hogy ne legyen lemaradása az iskolában.”

Instagram oldalán hasonlóan nyilatkozott: Sokan kérdezik: - hogy van ennyi időm az iskola mellett a sportra és a művészetre. Szerencsés vagyok, mivel van egy ikertestvérem, aki mindig mindenben támogat, s ha kell, együtt tanulunk..! A napokban kaptuk meg a Magyarország Jó Tanulója - Jó Sportolója 2022 címet, ikertestvéremmel.

Karolina a 9 éves korától kezdett el foglalkozni festészettel, teljesen önállóan, online módon sajátította el tudásának alapjait, mester és oktató nélkül. Karolina kitűnő tanuló, kiválóan beszél angolul és spanyolul, minden nap sportol, tenisz sportágban korosztályos válogatott és országos bajnok.

Első önálló kamara-kiállítása 11 éves korában, 2022 tavaszán volt látható a Falk Miksa utcai BODO Galériában, amely óriási sikert aratott. Ezt követően számos, kiállítással egybekötött aukción vettek részt festményei. Csaknem valamennyi médiában beszámoltak Karolináról és művészetéről, festészetéről, terveiről és személyiségéről. Budapest mellett Dubaiban, Barcelonában, Nizzában, Prágában volt kiállítása, 2024-ben pedig New Yorkban és Párizsban is bemutatják a festményeit.

2022-ben mutatták be először a képeit a budapesti Falk Miksa utcai galériában. Bodó János, a galéria tulajdonosa így nyilatkozott az akkor 11 éves Karolináról:
„Nem ritkaság, hanem példa nélküli, legalábbis amennyire én tudom. Magyarországon mindenképpen. Harminc éve vagyok a szakmában, még csak hasonlóval sem találkoztam. És ha figyelembe vesszük, hogy Karolina mindössze két éve kezdett el festeni, akkor még inkább sokkoló a jelenség. „
idézet: https://index.hu/kultur/2022/04/23/a-11-eves-magyar-zseni-magikus-realiz...

Karolina festészete és stílusirányzata már most meghatározó, hiszen önálló stílusjegyei - már ilyen fiatalon is - azonnal felismerhetőek az alkotásain, amellyel felhívja a figyelmet a rohanó világunkban jelenlévő szépségekre, az egymás elfogadására, a környezetvédelemre, a természetvédelemre, a fenntarthatóságra és az állatok védelmére, valamint az energia folyamatos áramlására és mozgására. Olajfestményein és művészetében, a XXI. század új generációjaként ötvözi a reneszánsz irányzatot, a XVI-XVII. század barokk stílusát az absztrakt és avangard stílussal, a 19. század meghatározó romantikáját a realista irányzattal, létrehozva a sajátos „Mágikus Realizmus – Karolina Stílust”.
Karolina céljai között van, hogy festményeivel felhívja a figyelmet a természetvédelemre, a fenntarthatóságra, környezetünk védelmére és az állatvédelemre. Tudását és tehetségét felhasználva az elmúlt időben sokat jótékonykodott, amellyel a jövőben is segíteni szeretne a hátrányos helyzetű fiataloknak. Tervei között szerepel, hogy minden fiatalnak, - akinek nincs lehetősége képzőművészetet tanulni - lehetőséget biztosítson rá, tanárokkal és mesterekkel, akár ösztöndíjjal, akár eszköz támogatással.

A kiállítás a Bodó Galériában 2024. április 26ig tekinthető meg, Cím: Falk Miksa utca 24-26. H-1055 Budapest, Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 10:00–18:00 Szombat: 10:00–13:00, Vasárnap: zárva

Forrás: https://www.carolynarts.com/
Facebook: https://www.facebook.com/savoltkarolina
Instagram: https://www.instagram.com/karolinasavolt_art/
YouTube: https://youtu.be/esLSqtYkgRc
https://kepmas.hu/hu/savolt-karolina-12-eves-festo-magikus-realizmus-teh...
https://www.youtube.com/channel/UCsLAI-LOuB4YfBnk8cOMXQA
https://www.facebook.com/savoltkarolina/?locale=hu_HU
https://index.hu/kultur/senkitobbet/2023/07/13/savolt-karolina-barcelona...
https://ripost.hu/insider/2023/07/vilagszerte-elismerik-a-13-eves-magyar...

https://acnews.hu/csodajara-jar-a-vilag-a-13-eves-magyar-lany-festmenyei...