Egypetéjű ikrek egyharmada mégsem egypetéjű?

Egy most megjelent tanulmány rávilágított arra, hogy az egypetéjű ikrek harmada hibás információt kapott genetikai státuszáról, azaz helytelenül lett egy- vagy kétpetéjűként elkönyvelve. A szülőknek DNS tesztet javasolnak a biztos meghatározásra.

Amikor Sue Sukkel ikreinek, Abbienak és Lillynek adott életet, az orvosok azt mondták neki, hogy gyermekei genetikailag különbözőek, azaz kétpetéjű ikrek.

Ms Sukkel elmesélte, hogy nehéz volt neki megértenie, miért kétpetéjűek lányai annak ellenére, hogy látszólag annyira hasonlóak. "Amikor megszülettek az ikreim, mindig megállítottak az utcán állandó kérdésekkel, hogy vajon egypetéjűk-e, ugye?" - mondta.
De ahogy a lányok nőttek, úgy egyre jobban kijöttek a hasonlóságaik.

Egy három évvel ezelőtti DNS vizsgálat után kiderült, hogy egypetéjű ikrek a lányok.
"Amikor megkaptam a levelet, hogy lányaim egypetéjűek, rögtön sírva fakadtam." – mesélte az édesanya.

Dr. Jeff Craig, a melbourne-i Ausztrál Ikerregiszter munkatársa elmagyarázta, hogy az ikrek genetikai hasonlóságai körül egy csomó tévhit van.
"Vannak, akik úgy vélik, hogy ha egypetéjűek, akkor azonosan fognak viselkedni és kinézni, amennyiben mégsem egypetéjűek, annak kevésbé örülnek. Lehetnek olyan egypetéjű ikreink, akik teljesen máshogy nézhetnek ki, és teljesen másképpen viselkedhetnek." - mondta.
"A második feltevés az anyaméhben kezdődik, ha két placenta van. Nem lehet arra rögtön rámondani, hogy egypetéjűek vagy kétpetéjűek, ugyanis mindkettő lehet."
A kutató kiemelte, hogy a kétpetéjű ikerpárok 29 százaléka abban a tudatban van, hogy ők egypetéjű ikrek, vagy a zigozitásukban nem voltak biztosak.
Az azonos nemű ikrek korai genetikai vizsgálatát javasolják a kutatók a zigozitás korai eldöntésére.

“A Magyar Ikerregiszter az egy- illetve kétpetéjűség eldöntésére kérdőívet használ, amely 99.5%-ban ad pontos választ az ikerség kérdésére.” – mondja Dr. Tárnoki Ádám, a Magyar Ikerregiszter kutatója. A Magyar Ikerregiszter összes tagja a regisztráláskor megtudhatja, hogy ők egy- vagy kétpetéjűek-e, mivel ugyanezen kérdésekre kell választ adniuk.

Ön mit tenne, ha kiderülne ikreiről, hogy mégsem egy- vagy kétpetéjűek? / HTR News

Forrás: http://www.sbs.com.au/news/article/2015/06/04/one-third-identical-twins-...