Elhunyt a világ legidősebb sziámi ikerpárja

62 éves korukban elhunytak a világ legidősebb sziámi ikrei, Lori és George Schappell – írja a Sky News. Az 1961-ben született testvérek a fejüknél nőttek össze, szétválasztásuk pedig nem volt lehetséges, mivel homloklebenyük 30 százalékán, valamint egyéb kritikus agyszöveteken is osztoztak.

Gyászjelentésük szerint Schappell-ikrek április 7-én haltak meg a Pennsylvaniai Egyetem kórházában, haláluk oka egyelőre nem ismert.

Az orvosok kezdetben azt jósolták, hogy a testvérpár nem fogja megélni a 30 évet, ezt a becslést nemcsak kétszeresen meghaladták, de sikerült tartalmas és teljes életet élniük. Lori díjnyertes bowlingozó volt, George pedig sikeres countryénekes.

Az ikrek azonos neműként jöttek világra: George eredeti neve Dori volt, mígnem 2007-ben transz férfiként azonosította magát és nevet változtatott – ezzel ők váltak a világ első transznemű sziámi ikerpárjává.

10 hónappal ezelőtt megjelent cikk, amelynek a végén egy 8 és fél perces videó látható a Schappell ikrekről

Nemi életéről mesélt a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár egyik tagja:

Egyikük úgy tesz, mintha ott sem lenne. A jelenleg világon élő legidősebb sziámi ikerpár egyik tagja arról mesélt, hogyan él át intim pillanatokat, annak ellenére, hogy bátyja is ott van.

Lori és George Schappell 1961. szeptember 18-án születtek, és homloklebenyük 30 százalékán osztoznak, valamint olyan kritikus agyszöveteken, melyek nem tették volna lehetővé szétválasztásukat – írja a LadBible.

A 61 éves ikrek bár azonos neműként jöttek világra, de George eredeti neve Dori volt, mígnem 2007-ben transz férfiként azonosította magát és nevet változtatott – ezzel ők váltak a világ első transznemű sziámi ikerpárjává is. Az ikerpár női tagja, Lori már korábban is megosztotta, hogy 23 évesen vesztette el szüzességét második barátjával, és szeretne férjet találni. George támogatja húga randizós életét, és megtalálta a módját, hogy Lori számára magánéletet biztosítson, amikor személyes időt akar tölteni partnereivel.

Amikor randevúra megyek, George könyvet hoz magával, hogy olvasson, és mivel nem nézünk szembe egymással, figyelmen kívül tudja hagyni, ha csókolózom – mesélte Lori.

Hozzátette, attól, mert sziámi iker, még semmi sem akadályozza meg abban, hogy szerelmi életet éljen és nőnek érezze magát. George pedig örül, hogy ha testvére boldog, és mikor intim pillanatokra kerül sor, ő úgy tesz, mintha ott sem lenne.

Lorit el is jegyezték, de néhány hónappal az esküvő előtt vőlegénye motorbalesetben elhunyt, amitől teljesen összetört. Vőlegénye családjával még mindig tartja a kapcsolatot, de már elkezdett újra randevúzni.

Forrás: https://24.hu/elet-stilus/2023/06/12/nemi-elet-sziami-ikrek-lori-es-geor...

https://news.sky.com/story/worlds-oldest-conjoined-twins-lori-and-george...
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2024/04/13/oldest-living-conjoi...

Kiegészítés a küldött cikkhez - részlet Varjassy Péter és Métneki Julia "Egy vagy kettő" című könyvéből a Schappell ikrekről. A kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg 2008-ban.

A Schappell nővérek, Lori és Riba (Dori) a homlokuk oldalsó részén kapcsolódnak egymáshoz - őket Friderikusz Sándor is bemutatta a kilencvenes években az egyik televíziós műsorában. Soha nem akarták, hogy különválasszák őket: „Hiszünk abban, hogy Isten alkotott meg így bennünket és bizonyára célja volt velünk. Hiba lenne lerombolni azt, amit Isten létrehozott.” – nyilatkozta Lori a BBC egyik adásában. Egyébként valószínűleg egyikük sem élte volna túl a műtétet, mivel agyszövetük 30%-a közös. Ők az egyetlen életben lévő felnőtt fejüknél összenőtt ikrek az Egyesült Államokban. 1961. szeptember 18-án születtek Pennsylvániában, és 24 éves korukig egy súlyos értelmi fogyatékosokat gondozó otthonban éltek. Születéskor édesanyjuk a Dori és Lori nevet adta nekik. Mivel utálták az összecsengő neveket, Dori hivatalosan Reba-ra változtatta a nevét.

Reba nyitott gerinccel született, ennek következtében nem tud járni, így külön rendelésre készített kerekes székkel közlekedik. Az ikrek arca ellenkező irányba néz, ennek következtében soha nem látják egymást. Ha egymás arcát vagy a televíziót akarják nézni, akkor tükröt használnak. Bár agyuk anatómiailag összenőtt és a sebészeti szétválasztásuk még a mai modern technikával is lehetetlen lenne, a Schappel ikrek ragaszkodnak ahhoz, hogy saját érzelemmel és gondolkodással rendelkező külön személyiségeknek tekintsék őket.

Lori és Reba, miután elhagyták az intézményt, ahol gyermekkorukban nevelkedtek, sikeres karriert csináltak. Reba country-énekes lett, 1997-ben, egy Los Angeles-i country fesztiválon zenei díjat nyert. Nemcsak Amerika különböző államaiban, de Németországban és Japánban is fellépett. Korábban testi fogyatékosok számára tervezett speciális segítő eszközöket és pénzérmét készített „handicap” helyett „handi-capable” felirattal testi fogyatékosok számára.

Lori egy kórházi mosodában dolgozik részmunkaidőben, ahonnan elmehet szabadságra, ha a testvérének fellépése van. Nagyon értelmes lány és sokkal beszédesebb a nővérénél. Az ikrek gyakran szerepelnek talk-showkban és dokumentumfilmekben. „Ugyan olyanok vagyunk, mint minden más ember. Az, hogy össze vagyunk nőve, még nem jelenti, hogy ugyanazokat a dolgokat kellene szeretnünk, vagy nem szeretnünk. Két emberi lény vagyunk, akikkel egyszerűen az történt, hogy a megtermékenyített petesejt nem vált szét.” – nyilatkozta Lori egyik alkalommal.