Gurmai ikerpár és a hazai ikerkutatások

A Gurmai ikerpár, Imre és István évtizedek óta vesz részt ikerkutatásokban. A regisztráció előnyeiről kérdeztük a kétpetéjű ikreket. Ők is már beregisztráltak az Ikerregiszterbe. Tárnoki ikrek interjúja Gurmai Imrével és Gurmai Istvánnal.

Nagy öröm, hogy megkerestetek Bennünket. Kérésetekre örömmel vállalkozunk, hiszen mindig is nagy érdeklődéssel figyeltük ezt nagyon fontos feladatot, melynek részesei lehetünk. A feltett kérdésre nem lesz könnyű röviden válaszolni, hiszen az ikerkutatás már évtizedek óta fontos szerepet tölt be az orvostudomány fejlődésében és a mi életünkben is.

Mióta vesztek részt az ikerkutatásokban?
Mi a 80-as évektől veszünk részt ezekben a nagyon érdekes és fontos kutatásokban, melyet akkor Dr. Czeizel Endre és Dr. Métneki Júlia vezetésével kezdtünk el.
Ezekben a vizsgálatokban nagyon sok ikerpár vesz részt. A kutatás jelenleg a Ti vezetésetekkel és szervezéseitekkel jelenleg is sikeresen működik.
Természetesen minket kutatási alanyokat is kiváncsivá tesz, hiszen rengeteg vizsgálatot végeztek különféle ikerpárokon, ami mindkét fél számára fontos. A kutatók az eredményeket felhasználva sokat tehetnek és tesznek annak érdekében, hogy az emberiség minél jobb lehetőséget kapjon a betegségek elkerülésében, gyógyításában. A vizsgálatok eredményei teljes képet adnak egy-egy állapot megismerésében személyünket illetően.
A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhány érdekes vizsgálatot, melyben Mi is részt vettünk: kezdtük a 80-as években emésztési problémák vizsgálatával elsősorban tej-, glukoz emészthetősége. Ezután folyamatosan következtek a különféle vizsgálatok:
bőrelszíneződés vizsgálata, szem-, látás-, pszichológiai vizsgálatok, stressz és ingervezetés, testsúly és zsírmáj, szív és érrendszeri vizsgálat, gerinc-, nyak-, agyi MR, csontsűrűség.

Miért érdemes ezekben a vizsgálatokban részt venni?
Ezek a vizsgálatok hihetetlen segítséget adnak a tudomány fejlődéséhez, és ez által az emberek egészségének megőrzése érdekében.
Minden ikerpárnak javaslom, hogy regisztráljon az Ikerregiszterben, ezzel elősegítve a haladást és kutatást. Ezen vizsgálatok nagy előnye a résztvevők számára, hogy képet kapnak egészségi állapotukról a legmodernebb eszközök alkalmazásával és ez számukra költséggel nem jár.

Milyen előnyötök származott?
Részünkre nagyon fontos kérdésre adott választ több vizsgálat. Talán egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy az adott jelenségek vagy változások öröklődtek-e, vagy az életünk folyamán szerzett betegségek formájában jelentek-e meg?
Választ adtak arra, hogy ezeket a betegségeket el tudjuk-e kerülni helyes életmóddal.

Jó szívvel gondolunk azokra a kutatókra, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk: Dr. Czeizel Endre, Dr. Métneki Júlia, Dr. Láng Eszter, Bányai Éva, Prof. Dr. Jermendy György, Dr. Tárnoki Ádám Domonkos, Dr. Tárnoki Dávid László és természetesen minden asszisztensre, hallgatókra, segítőkre, szervezőkre.

Köszönjük a válaszokat!