Hazatérhet a magyar orvoscsapat által szétválasztott bangladesi ikerpár

A szétválasztott ikerpár a műtét után – Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / AFP

Hazatérhet két év után szülővárosába a szétválasztott bangladesi sziámi ikrepár, Rabeya és Rukaya, közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A fejüknél összenőtt ikerpárt 2019 augusztusában választották szét, majd a Dakkai Központi Katonai Kórház kifejezetten nekik kialakított szobájában éltek szüleikkel és nővérükkel közel másfél éven át. Az alapítvány közölte: hétfőn azonban végre hazatérhetnek Pabnába.

A közlemény szerint az anya a gyermekekkel foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátított egy otthon végezhető gyakorlatsort is, az alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapata pedig telefonon követi majd Rabeya és Rukaya állapotát.

Mindkét gyermek esetében egy év múlva várható a koponyát fedő lágyrészeken kisebb plasztikai helyreállító beavatkozás, ezt szintén az alapítvány sebészei végzik majd el. A bangladesi orvosok Amin Salek vezetésével pedig a tervek szerint átvették az idegsebészeti munka irányítását. A tervek szerint Rabeya óvodába jár majd, de Rukaya állapota is (aki korábban a szétválasztás után is később hagyhatta el az intenzív osztályt állapota miatt) folyamatosan javul.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel a műtétre, magát a szétválasztást (a műtétsorozat harmadik részét) Csókay András vezette. Csókay nemrég az ATV műsorában azt mondta, az ikerpár szétválasztása körül rossz volt a sajtókommunikáció, „sikeres műtétről számoltak be, közben a gyerekek, valljuk meg őszintén, haldokoltak”, fogalmazott. Emiatt az orvoscsapaton belül konfliktus alakult ki, de a műtéten dokumentumfilmet forgató Szász János és az alapítványt vezető Pataki Gergely között is rendkívül feszült lett a viszony.

Cikk: https://telex.hu/belfold/2021/03/15/bangladesi-ikerpar-magyarorszag-szet...