Ikerkutatás az ŰRBEN!

Scott és Mark Kelly, akik mindketten gyakorlott asztronauták, 1 éven át tartó ikerkutatásban való részvételre vállalkoztak, mindezt az ŰRBEN!

Scott 12 hónapot tölt majd az International Space Station, ISS (Nemzetközi Űrállomás) fedélzetén, ikertestvére Mark, aki maga is több expedíciót tett már az űrben, ezúttal otthonról segíti a tudományt.

Marc és Scott a világtörténelem az első testvérpárosa az űrben, ami már önmagában is különlegesség teszi őket. Ezt tetézi még, hogy ráadásul egypetéjű ikrek! Ezzel a tudomány számára igazán különleges kincsnek számítanak, hisz hála nekik, először nyílik lehetőség arra, hogy az ikerpár egyik tagjának reakcióit a "Földön-kívüli" jelenségekre (pl. zero gravitáció, megnövekedett sugárzás, stb.), a vele megegyező genetikai állományú ikertestvérének "Földi" reakcióival vessék össze a kutatók.

Fény derülhet tehát arra, hogy azonos genetikai állománnyal rendelkező emberek hogyan reagálnak gyökeresen eltérő környezeti hatásokra.
Scott és Mark Kelly egypetéjű ikrek, Mark az idősebb, aki 6 perccel előbb született Kellynél. Scott különleges módon gondoskodik róla, hogy fiatalabb státuszát megtartsa, űrutazása egyik nem szándékolt következményekén ugyanis kevésbé öregszik majd ikertestvérénél. Scott számára az idő kissé lassabban telik majd, mint Mark számára, hiszen Markhoz viszonyítva ő nagyobb sebességgel utazik majd. A jelenséget Einstein speciális relativitás elméletéből származtatva ikerparadoxonnak is nevezik. Azért túl nagy különbség még így sem lesz az ikrek között: amikor az 1 éves küldetés után 2016 márciusában Scott hazatér, annyit mondhat el magáról ezen a téren, hogy 3 millisekundummal öregedett kevésbé Földön hagyott ikertestvérénél.

"Nehezen tudom elképzelni, hogy mikor Einstein előjött az ötletével, valaha is gondolta volna, hogy a közeli jövőben ikrek repkednek majd az űrben" - teszi hozzá Mark.

A The Guardian számolt be a hírről, ám a NASA hivatalos honlapján már most külön oldalt nyitottak az idén márciusban induló 1 éves missziónak, alig várjuk, hogy tudósíthassunk róla!!

http://www.theguardian.com/science/2015/feb/10/nasa-twins-kelly-space-ex...