Ikertestvére embrionális maradványait távolították el az orvosok egy fiatal nő agyából

Yamini Karanam számára hosszú volt az út, amíg eljutott az agyműtétig. Az orvosok egy tumor eltávolítását tervezték, de valami teljesen váratlan, meglepő dolgot találtak. Az Indiana Egyetem PhD hallgatója 2014 szeptembere óta küszködött beszédmegértési zavarokkal a társalgás során és nehézségei voltak az olvasott szöveg megjegyzésében is. Ha pl. ketten beszéltek a szobában, képtelen volt megérteni, miről van szó. Tudta, hogy valami nincs rendben, de soha nem gondolta volna, hogy betegségét egy nagyon ritka rendellenesség okozza.

És ami még jobban frusztrálta Karanam-ot, az az volt, hogy az állapotára vonatkozó okokat keresve ellentmondó véleményeket kapott a helyi ideggyógyásztól és idegsebésztől. Így saját kezébe véve az ügyintézést, eljutott a kaliforniai Los Angeles-i Skull Base (koponya-alap) Intézetbe. A hagyományos koponya megnyitással szemben Dr. Hrayr Shahinian az általa kifejlesztett „minimális invazív” agyi beavatkozást javasolt a Karanam agyában mélyen fekvő tumor eltávolításához. A módszer lényege az üvegszálas technológia digitális képalkotó eljárással kombinálva. Egy nagyon kis metszést alkalmazva lehetőség nyílik az endoszkóp nagyon finom és óvatos bevezetésére az agyba. Az agysebész ezzel a „kulcslyuk sebészet”-nek nevezett eljárással vette ki az egyetemista szenvedését okozó elváltozást. Karanam az altatásból felébredte tudta meg, hogy egy nagyon ritka, teratomának nevezett, hajat, fogakat és csontokat tartalmazó tumorról van szó, ami valójában az embrionális ikertestvére volt, és akinek a létezéséről addig nem volt tudomása. A sebész a műtétet megelőzően attól félt, hogy a tumor rosszindulatú, de ez szerencsére nem igazolódott be. A modern sebészeti technikának köszönhetően Karanam felgyógyulásához alig három hétre volt szükség.

Hogy mennyire ritka ez az elváltozás? Dr. Shahinian 7.000 – 8.000 agytumort távolított már el és csak most találkozott másodszor ilyen típusú daganattal. A TV interjúban Karanam boldogan így nyilatkozik: „A gonosz ikertestvéremet, aki annyi szenvedést okozott nekem az elmúlt 26 évben, végre eltávolították.”

Forrás: http://sfglobe.com/2015/08/22/woman-learns-she-had-embryo-of-unborn-twin... / HTR News

http://www.nbclosangeles.com/news/local/Embryonic-Twin-Discovered-in-Wom... / HTR News