Interjú Kismarton Ágnessel és Zsuzsannával

Kismarton Ágnes és Zsuzsanna

Kismarton Ágnes és Zsuzsa már Dr. Métneki Júlia és Dr. Czeizel Endre vezette ikerkutatásokban is aktívan részt vett. Zsuzsát és Ágnest kérdeztük a korábbi élményeikről.

Évtizedek óta vesztek részt ikervizsgálatokon. Mit jelentett számukra az ikervizsgálatokban való részvétel?
Mi is csak csatlakozni tudunk az előttünk szólókhoz (Métneki Juli visszaemlékezése, eddigi riportok az ikerregiszter oldalán...).
Nagyon szép és kedves emlékeink fűződnek a kezdetekhez és az egész ikerkutatáshoz, az Ikerklubról nem is beszélve!
Minden eseményt és rendezvényt (amin ezek közül részt tudtunk venni) nagy várakozással és izgalommal kezeltünk, és rendszerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket; páratlan élmény (volt) együtt lenni a többi ikertárssal!
Rendszerint felfokozott hangulatban zajlottak a dolgok (még a vizsgálatok is), ezt a légkört nem lehet leírni, át kell élni.

Miért érdemes csatlakozni az ikerregiszterhez?
Mindezekért külön-külön és együtt...

Érdekesebbnél érdekesebb tudományos -orvosi, pszichológiai sőt kriminológiai- kutatásokban, személyiség vizsgálatokban részt venni „kísérleti nyúlként” , kiemelt körülmények között, soron kívül és ingyen hozzájutni ritka vizsgálatokhoz, a legmodernebb diagnosztikai és képalkotó berendezésekkel adatokat kapni, amelyeken keresztül orvos-egészségügyi állapotunk feltérképezése és nyomonkövetése saját magunk részére is megtörtént: nem mindennapi lehetőségek.

Az irataim között egy meglehetősen vaskos mappában pihennek ennek a mikrokozmosznak a dokumentumai, ha belegondolok, immár majd’ 40 év termése!

A kezdet: kétpetéjű ikerként mi is beválasztódtunk ama híres tejcukor-emésztési vizsgálat (1982.) 50 kontroll-iker csapatába....aztán jött a többi kérdőíves felmérés, vizsgálat – még Czeizel doktor vezetésével és Métneki Juli közreműködésével (alkohol felszívódás, pigmentfoltok problematikája, magas vérnyomás, hipnózis).

Az Ikerklub 1982 őszén alakult. Feledhetetlenek a Marczibányi téri klubestek, magas szinvonalú és magávalragadó előadások meghívott vendégekkel, művészekkel (Montágh Imre, Hegedűs D. Géza, Szilágyi Tibor....stb.) ha éppen nem maga Czeizel doktor számolt be valamilyen új eredményről vagy érdekességről, vagy az ikrek maguk adták a tartalmat a kifogyhatatlan „sztorival” vagy „amatőr” produkcióval. Pl. a Barna ikrek énekes duója J ...Büszkén említhetem, hogy egyik alkalommal a férjem és én adtuk a műsor egy részét zenés diavetítéssel (a dunai vadevezős élet szépségeiről). A klub keretében volt pótszilveszter, farsang, kirándulás is – családias hangulatban.

· Ikerbál 1983.02.25 Hilton Szálló

· Ikerbál 1986.04.05 Kongresszusi központ

· Közben mellékágon engem beszippantott Czeizel doktor „Optimális Családtervezési Programja” így még személyesebbé vált kapcsolatom vele is. (és megérkezett 1985-ben Csilla lányom, majd 1987-ben Gergely fiam).

· 2005-ben profi fényképtár az ikrekről Benkő Imre Mai Manó Házban készített felvételeivel, erre mi is meghívást kaptunk. Ilyen alkalmaknál előbb mindig zavarba jöttünk és megilletődtünk, hiszen mi nem is vagyunk „két-tojás-egyformák”,csak „kontroll ikrek”...

Aztán több éves szünet és néma csend következett, a klub elhalt a helyszínváltással is járó „fenntarthatósági ellehetetlenülésben”.

Míg végre 2007-ben a Tárnoki Ikrek (igen Ti, kedves Ádám és Dávid!) berobbantak az életünkbe „új időknek új dalaival”.

(frontérzékenység, metabolikus szindróma, érelmeszesedés+ testtömegindex mérések, orr-ikervizsgálat, a kreativitás örökletes faktorai, koszorúér-betegség összefüggések, szív-ultrahang, alvásvizsgálat, agyi-, és gerinc MR vizsgálat, nyaki ér-ultrahang, csontritkulás / a teljesség igénye nélkül)

Életünket és vérünket (ez utóbbit számos esetben ténylegesen) szívesen áldoztuk és áldozzuk a nemes cél érdekében, inkább úgy fogalmazom, egyáltalán nem esik nehezünkre a részvétel a különböző felmérésekben és vizsgálatokban, sőt nagyon hiányzik, ha nem kerül sor bizonyos időn belül újabb projektre.

Itt teszem hozzá, őszinte elismerésem a vizsgálatokat megszervező és koordináló csapat valamennyi munkatársának, nagy körültekintéssel és rugalmassággal, precíz tájékoztatással menedzselik a feladatot mindahányszor.

Örömteli rendezvény volt a legújabb ikertalálkozóra tett próbálkozás (2016.02.28. Budapest XV. Csokonai Művelődési Központ). Jólesett a „régi” és újabb, sőt ikergyerekekkel bővült ikertársakkal kicsit tömegesebben is egybegyűlni. Kár, hogy a szándék ellenére azóta nem követte több, még nem válhatott újra haladó hagyománnyá. (Természetesen belátható, hogy mekkora idő- és energia kapacitást követel egy ilyen szervezés, talán az ikerregiszter egyre erőteljesebb működésével a nehézségek egy része eltűnik. No meg jelenleg az elhúzódó pandémia sem kedvez az ehhez hasonló ügyeknek.)

Vicces történetetk van, amit megosztanátok velünk?
Egy esetre határozottan emlékszünk, ami a „klasszikus összekeveréses” helyzetre példa. Nálunk talán azért említésre érdemes, mert mi kétpetéjűek lévén nem vagyunk egymás kiköpött másai, így legfeljebb csak a nagyon távoli ismerősök, vagy akik nagyon régen nem láttak már, és /vagy csak egyikünkkel találkozva esélyesek a tévesztésre. Nos, az utcánkban jó kis lakóközösség alakult ki azonos korosztálybeli friss családokból, összejártunk kerti partikra, gyerekzsúrokra is, de az utcán is összefutottunk. Egyszer a városban volt dolgom, és az ikertestvérem jött bébiszitterkedni addig hozzánk, aki persze nem ismerte a szomszédokat. A babakocsival sétált éppen, amikor az egyik baráti szomszéd szembejött vele – aki meg is bántódott, hogy miért nem fogadtam a köszönését, ugyan mi ütött belém?; egészen addig, míg szerencsére nemsokára ismét velem összefutva, ki nem derült az előbbi szituáció és rövidrezártuk a félreértést.

Összefoglalva,
Egész életre szóló élmény (hisz az iker-lét is az), és végtelen örömmel tölt el, hogy részesei lehettünk-lehetünk ennek a közösségnek.