Jogosítványt szereztek az egytestű, kétfejű ikrek

Azt mondják, a természet néha csodákra képes, de ezek a csodák olykor nem-kívánatos fejlődési rendellenességek lehetnek. Ezek közül a legkülönösebb elváltozások egyike az iker-összenövés. A statisztikák szerint nagyon ritka (az összes összenőtt eset kb. 5%-a) az egytestű, kétfejű iker (orvosi szakkifejezéssel: parapagus dicephalus), még ritkább, hogy életben is maradnak. Életkilátásukat és szétválasztási műtétük lehetőségét nagymértékben korlátozza, hogy csak egy szívük van, ami ráadásul gyakran rendellenesen fejlődött. Ennek megfelelően az esetek többsége nem életképes, az élve szülötteknél pedig a műtéti szétválasztás lehetetlen vagy sikertelen.
Hazánkban 1920-ban születettek kétfejű ikrek a budapesti Szent István Kórházban. A 3400 gr-os összsúlyú magzatok születésük után röviddel elhunytak. 1988-ban két, 2003-ban egy kétfejű magzatot ismertek fel ultrahang-vizsgálattal a terhesség alatt, valamennyi lány volt.
A Hensel nővérek képviselik a ma élő egyetlen kétfejű, egytestű ikerpár esetét. A szakembereket is meglepi, hogy nemcsak túlélték a csecsemőkort, de elképesztően harmonikus, teljes életet élnek. A ma már 25 éves lányok rendkívül vidámak, energikusak, szellemi és fizikai kondíciójuk fantasztikus. Mivel mindegyikük a testük egyik felét irányítja, vagyis egy kezet és egy lábat, ezért abszolút egyetértésre, a reflexek tökéletes koordinációjára van szükség. Tulajdonképpen minden mozdulatuk csodálatos összhang eredménye, amelyet az idegrendszerük között fennálló titokzatos kapcsolatok segítenek.
A sajtó időről-időre beszámol a sorsukról, erről olvashatnak az alábbi linket megnyitva.

A videofilmben arról beszélnek, hogy mindketten átmentek az autóvezetési vizsgán és nagyon örültek, amikor meglett a jogsi. A barátnőjük, aki a hátsó ülésen ül, azt mondja: nem érti, hogyan tudnak vezetni, mert annyi minden az ösztönön és az intuíción múlik és vezetés közben nincs idő, hogy megbeszéljék egymással, mit gondolnak. A lányok nevetve kérdezik a barátnőt: remélik, nem aggódik, nem fél, amikor beül a kocsijukba. Mindketten figyelik az utat, közösen kormányoznak, de csak az egyikük használja a pedálokat. Magasított ülésen kell ülniük és a szokásosnál közelebb, mert az egyiküknek gerincműtéte volt.

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/abigail-es-brittany-hensel-egy-sziami-ikerpar... / HTR News