Kilences ikrek megdöntötték a Guinness-rekordot

A kilences ikrek megdöntötték a Guinness-rekordot az egyetlen szülés során világra hozott és életben maradt legtöbb gyermek tekintetében!
Az anya, aki kilences ikreket szült, "Isten ajándékának" tekinti őket.
Halima Cissé és a férje, Abdelkader Arby, első születésnapjukat alkalmából köszöntötték kilence gyermeküket, öt kislányt és négy kisfiút, akiket 2021. május 4-én be is jegyeztek a Rekordok Könyvébe. A többes ikrek a terhesség 30. hetében születtek, és bár még mindig kórházi megfigyelés alatt állnak, édesapjuk szerint kiváló egészségnek örvendenek.
A lányok, Fatoυma, Adama, Kadidia, Hawa és Oυmoυ, valamint fiútestvéreik, Oυmar, Bah, Mohammed VI és Elhadji, jól érzik magukat, szépen fejlődnek és napról napra erősebbek lesznek. Az orvosok kezdetben azt hitték, hogy az anyának hét gyermeke lesz, de miután a várandós nőt felvették az Aiп Borja Clinikára szakorvosi kezelésre, két további magzatot is kimutattak. Dr. Yoüssef Alaoui, a kórház orvosa elmondta: "Szerencsére ez nem tántorított el bennünket, hogy fogadjuk őket, mivel mi rendelkezünk az egyik legnagyobb újszülött ellátással foglalkozó szolgálattal Marokkóban. Csapatunk készen állt a többes újszülöttek fogadására, és képesek voltunk a legjobb feltételeket biztosítani számukra."

Az öt lányból és négy fiúból álló kilences ikrekhez az első szülinapi ünnepségükön részt vett a hároméves nővérük, Soυda is, amelynek alkalmával egy csomó kézzel készített ajándékot, rengeteg tortát és elfújni való gyertyát kaptak. A fiúk, Oυmar, Elhadji, Bah és Mohammed VI vicces baby kezeslábasba, a lányok, Adama, Oυmoυ, Hawa, Kadidia és Fatoυma pedig elegáns babaruhákba voltak öltöztetve erre az alkalomra. Az apa, Abdelkader, aki a mali haditengerészet tengerésze, Maliban maradt, hogy vigyázzon a házaspár hároméves kislányára, Soudára. Amikor 2021 októberében újra találkozott a családjával, azt mondta: "Mindannyian nagyon jól vannak, és öröm rájuk vigyázni. A kedvenc játékuk a Baby Cápa, ami a legjobb módja annak, hogy megőrizzük a békét közöttük".

Éppen egy évvel ezelőtt jöttek születtek, amikor is egy nehéz vajúdást követően, 1 font 2 uncia (500 gramm) és 2 font 2 uncia (1000 gramm) közötti súllyal jöttek a világra, amelynek során 10 orvosból, 25 segédorvosból és 18 nővérből álló csapat segédkezett. Arby beszélt arról, milyen nehéz ennyi újszülött ellátása, és hangsúlyozta, hogy egyetlen gyermek születése is rendszerint nagy kihívást jelent. Elmagyarázta, hogy mindegyiküknek más-más a személyisége, egyeseknek nagyobb, másoknak kevesebb figyelemre van szüksége,. Hozzátette: "A legfontosabb az első év. Mindig emlékezni fogunk azokra a nagyszerű pillanatokra, amelyeken keresztülmentünk."
" Kilences ikrek rendkívül ritkák, és a Cissé kilences ikrek megszületéséig nem jegyeztek fel egyetlen olyan esetet sem, amikor mindegyikük életben maradt volna több mint néhány óra elteltével" - olvasható a Gυiппess Rekordok Könyvében (The Gυiпппess Book of Records). A kilences ikrek fejlődését továbbra is nyomon követik a kórházban, és a család készen áll arra, hogy megünnepeljen minden egyes mérföldkövet a gyermekeik életében.”

A Mali kilencesek tökéletes egészségen ünneplik első születésnapjukat – nyilatkozta az édesapjuk

A történelemben eddig csak két másik, kilences ikerszülést jegyeztek fel, de egyikük sem élt túl néhány napnál tovább. A világ egyetlen kilences többes szülöttje - kilenc egyszerre született baba - "tökéletes egészségben" ünnepli első születésnapját - közölte apjuk a BBC-vel.
"Most már mindannyian kúsznak. Néhányan közülük már ülnek, sőt, ha valamibe kapaszkodnak, már járni is tudnak" - mondta Abdelkader Arby, a mali hadsereg egyik tisztje. Még mindig annak a marokkói klinikának a gondozásában vannak, ahol születtek. Elmondta, hogy az édesanyjuk, a 26 éves Halima Cissé is jól van. "Nem könnyű, de nagyszerű. Még ha néha fárasztó is, amikor látjuk a tökéletes egészségben lévő csecsemőket, jobbról balra egymás mellett, megkönnyebbülünk. Mindent elfelejtünk" - mondta a BBC Afrique-nak. Most tért vissza Marokkóba hat hónap után először, a nagyobbik lányukkal, a hároméves Soudával együtt.
"El vagyok ragadtatva, hogy újra együtt lehetek az egész családommal - a feleségem, a gyermekeim és én." Csak egy kis születésnapi ünnepséget tartanak majd a nővérekkel és néhány emberrel a lakóházukból, mondta az édesapjuk, Arby úr. "Semmi sem jobb, mint az első év. Emlékezni fogunk erre a nagyszerű pillanatra, amit átélünk és megtapasztalunk". A kilences ikrek megdöntötték a Guinness-rekordot az egyetlen szülés során világra hozott és életben maradt legtöbb gyermek tekintetében. A 2021. május 4-i születés előtt a mali kormány Marokkóba repítette szakorvosi ellátásra az anyát, Cissé asszonyt.
A többszörös szülések kockázatosak, és azokban az országokban, ahol az abortusz legális, a négynél több magzatot egyszerre világra hozó anyáknak a magzatredukciót tanácsolják. Annak a kockázata is fennáll, hogy a csecsemőknél a koraszülés miatt egészségügyi problémák alakulnak ki, például vérmérgezés (szepszis) vagy agyi bénulás. Az anya és gyermekei jelenleg egy olyan, az apjuk szerint "medikalizált lakásban" élnek, amely a casablancai Ain Borja klinika tulajdonát képezi, ahol a csecsemők születtek. "A feleségemen kívül ápolónők is vannak itt, akik segítenek a gyerekek gondozásában" - mondta Arby úr. "A klinikán kaptak egy étlapot, amely tartalmazza, hogy mit adjunk nekik enni a nap folyamán - éjjel és nappal" - folytatta.

Abdelkader Arby, Halima Cissé és lányuk, Souda örülnek, hogy ilyen nagy családjuk van.
A csecsemők - öt lány és négy fiú - a 30. héten születtek Mali egészségügyi minisztere, Fanta Siby szerint. Súlyuk 500 gramm és 1 kilogramm között volt - mondta Youssef Alaoui professzor, az Ain Borja klinika orvos-igazgatója az AFP hírügynökségnek a születéskor. Császármetszéssel hozták világra őket. A fiúk neve Mohammed VI, Oumar, Elhadji, Bah, míg a lányoké Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama és Oumou. Mindegyiküknek egyedi személyisége van - mondta az apjuk. "Mindegyiküknek más karaktere van. Néhányan csendesek, míg mások nagyobb zajt csapnak és sokat sírnak. Néhányan azt akarják, hogy mindig felkarolják őket. Mindannyian nagyon különbözőek, ami teljesen normális".
Arby úr megköszönte a mali kormány segítségét is. "A mali állam mindent megtett a kilenc csecsemő és édesanyjuk ellátása és kezelése érdekében. Ez egyáltalán nem könnyű, de gyönyörű és megnyugtató" - mondta. Még nem jártak Maliban, de már nagyon népszerűek az országban, mondta az édesapa. "Mindenki nagyon szeretné a saját szemével látni a babákat - a család, a barátok, a szülőfalunk, az egész ország".
Van egy üzenete a gyermekvállalással próbálkozó pároknak is: "Remélem, Isten megáld mindenkit, akinek még nincs gyermeke - hogy megkapják azt, amit mi, a kilenc ikergyermekes szülők jelenleg megkapunk. Ez gyönyörű, egy igazi kincs".

Forrás: https://cutebaby.babieslive.live/mother-who-gave-birth-to-nine-babies-ca...
https://www.bbc.com/news/world-africa-61318427