Könyvajánló: Nancy L Segal: Indivisible by Two: Lives of Extraordinary Twins. (Kettővel nem osztható. Különleges ikrek élettörténetei)

A szerző Nancy Segal, neves pszichológus és viselkedés genetikával foglalkozó szakember, az amerikai iker-vizsgálatok egyik legprominensebb képviselője. Bár évtizedek óta végzett iker-kutatásokat az öröklődés és környezet kérdéseinek megválaszolására, úgy érezte, hogy a laboratóriumi körülmények nem alkalmasak kideríteni az ikrek életének belső titkait és azokat a fontos tényezőket, amelyek pl. az egypetéjű ikreket különbözővé teszik. Ezért elhatározta, hogy hosszabb-rövidebb időt együtt tölt néhány figyelemre méltó ikerpárral és részese lesz életüknek. Ismert ikerkutató, író és iker-szülött háttérrel nem volt meglepő, hogy az ikrek és családjaik bizalommal és őszinte érdeklődéssel fogadták ezt a kezdeményezést. A feszültség oldására inkább úgy öltözött, mint egy kaliforniai teenager, nem pedig úgy, mint egy tiszteletreméltó pszichológus professzor – így feltehetően a pólót, farmert és ezüst edzőcipőt viselt, jegyzeteket készítő, vékony nő látványa segítette ellazulni a megkérdezett embereket. Érdeklődéssel hallgatta az esti lefekvés során a gyerekkorú négyesek történeteit, a felnőtt ikrekkel együtt vásárolt, kávézott, főzött, és együtt mentek szórakozni. Ez a hosszas kötetlen együttlét, a közvetlen beszélgetések lehetőséget nyújtottak a véletlen megjegyzések rögzítésére és a spontán reakciók megfigyelésére is. Az idő előre haladásával, ahogy egyre inkább megismerte őket, nemcsak szimpatikus kutatási alanyként, hanem egyre nagyobb csodálattal tekintett rájuk. A könyv megvásárolható Angliából (vámmentesen) itt:

A „Kettővel nem osztható” című könyvében 12 ikerpár (köztük egy hármas és egy négyes) élettörténetét ismerteti, mélyreható részletességgel tárva fel nem mindennapi sorsukat, örömeiket, bánataikat, nem egyszer az életükben bekövetkezett nehezen feldolgozó traumákat.

Példának említhetjük a „tűzoltó ikreket” - akik külön nőttek fel, mégis meglepően hasonlóan alakult az életútjuk, megegyezett a személyiségük és viselkedési szokásaik – vagy azokét az iker-nővéreket, akik „legyőzték” egyikük terméketlenségét azáltal, hogy a másik pótanyaként vállalta helyette a terhesség kiviselését. Találkozhatunk az egypetéjű fiú-leány ikerpárok rendkívül ritka esetével, amikor az iker-nővérek egyike - mivel úgy érezte, hogy a másik nemhez tartozik - műtétileg férfivá operáltatta magát. Olvashatunk olyan egypetéjű hármas fivérekről, akik közül az egyik „meleg”, míg a másik kettő heteroszexuális. Látunk teljesen „egybeolvadt” családokat, ahol egypetéjű fivérek egypetéjű nővérekkel házasodtak és különböző kanadai családok által örökbefogadott kínai ikreket, akiket testvérként neveltek fel.

Az ikrek közül sokan szerezhettek fájdalmas tapasztalatokat a történelem súlyos tragédiája következtében. Megismerhetjük Stepha és Anetta történetét, akik Josef Mengele kegyelten kísérleteinek voltak túlélői Auschwitz-ban, illetve egy zsidó apa és egy német, nem zsidó anya 1930-ban született gyermekeinek, Jacknek és Oskarnak az egész életét meghatározó megzavart kapcsolatát, minthogy egyikük zsidó családban, Trinidadban, a másik katolikusként, a náci Németországban, a Hitleri Fiatalok tagjaként nevelkedett.

Nancy Segal ezekben a történetekben azokat a kihívásokat mutatja be, amelyek az élet során adódtak a megkérdezett ikrek (és többes ikrek) életében és okoztak megoldhatatlannak látszó problémákat a szülők, barátok, házastársak és maguknak az ikreknek a számára. Ezek a megindító beszámolók azt juttatják eszünkbe, hogy a való élet sokkal bonyolultabb bármilyen képzeletbeli történetnél, legyen szó akár ikrekről, akár egyes szülöttekről. Az is világossá válhat számunkra ezekből a történetekből, hogy klónozás során nem lehet senkinek a tökéletesen azonos mását előállítani.

Nancy Segal tudományos és irodalmi képességei révén tanulságos, közérthető, érdekes és élvezetes könyvet írt, amely nemcsak ikrek és családtagjai, hanem a legkülönbözőbb rétegű olvasó számára is érdeklődésre tarthat számot. Mivel a szerző maga is iker, így mind kívülről, mind belülről szemlélve látja és láttatja a bemutatott ikrek történéseit.

A könyv megvásárolható Angliából (vámmentesen) itt: