Lehoczki Gabriella, Nemeshanyi Zsuzsanna, Rajnai Gitta, Wessely Márta: Hurrá, ikrek!

Ikrek édesanyjának lenni különleges kitüntetést és egyben különlegesen sok feladatot is jelent. Sajátos ikres kérdések, problémák merülnek fel, melyekre az "egyes" babák anyukái sokszor nem is tudják a választ.

Ezért született meg néhány évvel ezelőtt a www.ikresek.hu internetes oldal, melyek fórumán tapasztalatokat cserélhetnek az ikres szülők. A csapatból néhány régebb óta aktív tag úgy döntött, érdemes lenne a fórumon elhangzottakat könyv formájában megjelentetni, hogy minél több kezdő és leendő ikres szülőhöz jusson el az információ.

könyvborító

Ez egy hiánypótló könyv Magyarországon, más természetű, más szemléletű és sok tekintetben korszerűbb, mint a már évek óta kapható Ikrek könyve című mű. A fejezetek sorra veszik az ikres lét kérdéseit, problémáit, szépségeit és nehézségeit. A témákat a fórumról származó hozzászólások teszik hitelessé és életszerűvé.

A hozzászólásokat a szerzők válogatták, ebben található a könyv talán egyetlen hátránya, hogy időnként erőteljesen érződik a szerzők saját véleménye, és nem kap kellő hangsúlyt a hozzászólásokon keresztül sem a "másik oldal". Ez leginkább az alvás témakörnél érhető tetten, jó lett volna, ha a "sírni hagyós" módszerek ellenzői nagyobb szerepet kaptak volna a hozzászólások összeválogatásánál.

Ami a Hírlllevél olvasóit valószínűleg különösképpen érdekli, az a szoptatás című fejezet. Legjobb tudásom és tapasztalataim alapján írtam meg, úgy, hogy tükrözze mind a La Leche Liga nézeteit, mind pedig az anyák kérdéseit, nehézségeit és persze örömeit is. Sokféle tapasztalattal, tanáccsal és néhány képpel is találkozhatnak az olvasók, melyekből hasznos ismereteket szerezhetnek az ikrek szoptatásával kapcsolatosan.

Összességében, néhol kritikus szemmel olvasva, jó szívvel ajánlom a kezdő és leendő ikres szülők figyelmébe a könyvet (valamint az internetes oldalt is), mert nagyon sok hasznos információt tartalmaz.

( Dénes Anna írása - http://www.lll.hu/node/337 )

Kapható: http://www.ikreskonyv.hu/