Mi lehet az ikrek titka? Misztikus kötelékről számoltak be a magyar ikerpárok: különös kapcsolat van közöttük

A mesterséges megtermékenyítések miatt egyre többen vannak az ikrek.

Valóban megérzik, mit gondol a másik? Elmentek a másik helyett már randira, megírták a másik felvételi dolgozatát? – csak úgy záporoznak az ikertestvérekhez ezek a kérdések, ha egy idegennel találkoznak. De valóban létezik ez a misztikus kötelék közöttük? Az ikreket valamiféle misztikum övezi, csodálattal figyeljük őket, miközben próbáljuk megérteni a testvérek közötti láthatatlan köteléket.

Láthatatlan kötelék
Horné László Anna (69) és Váradiné László Mária (69) is különleges ikerkapcsolatáról mesélt lapunknak.

– A testvérem épp kórházban volt, a gyermekét várta, amikor egyik éjszaka azt álmodtam, hogy a sógorom belép az ajtón, és közli velem: kislányuk lett! Másnap megszületett a gyermekük, valóban lány lett. Amíg a kórházban várakoztunk a férjemmel, a sógorom egy cetlit hagyott otthon az asztalunkon azzal az üzenettel, „lányom van”. Ennél nagyobb bizonyíték nem is lehetne a testvérem és a köztem lévő láthatatlan kötelékre – mesélte Anna.

Közös sorsunk van
A gyerekvállalás későbbre tolódása és a mesterséges megtermékenyítés hatására az utóbbi években növekedett az ikerszületések száma. Hazánkban körülbelül 160 ezer iker él, s mint megtudtuk: Európában az ikerszületést illetően az élmezőnyhöz tartozunk.

– A családi halmozódás nagy szerepet játszik abban, kinek születnek ikergyerekei. Ha például egy anyukának van kétpetéjű ikertestvére, nagy eséllyel hoz a világra ő is kétpetéjű gyerekeket. Egypetéjű ikrei viszont bárkinek születhetnek – mondta Tárnoki Dávid László (37) egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem kutatója. Neki is van egy ikertestvére, Ádám, akivel nem csupán ugyanúgy néznek ki, de mindketten orvosok, 2006 óta foglalkoznak ikervizsgálatokkal.

Az ikrek szoros kapcsolata már korán, az anyaméhben kialakul – a szülői neveltetéstől függően –, s egy egész életen át kitart.

– Nálunk is előfordult, hogy Ádám beteg lett, én pedig messziről megéreztem ezt – árulta el a kutató, hozzátéve: az ikrek 66 százaléka életében legalább egyszer tapasztal hasonló érzést.

Elég volt egy tekintet a gondolat olvasáshoz
– Tapasztalatom szerint az ikreket általában az önzetlenség, a lelki érzékenység magas szintje és az erős empátia jellemzi. Jobban odafigyelnek másokra, türelmesebbek, megértőbbek. Vagyis ikernek lenni minden téren csak többletet jelent – ezt már dr. Czeizel Endre orvos-genetikus korábbi munkatársa, dr. Métneki Júlia (74) mondta a Blikknek.

Az ikrek iránti érdeklődése legfőbb meghatározója, hogy ő is ikerként született.

– Rendkívüli hasonlóságunkkal mindig érdeklődést keltettünk Eszterrel a környezetünkben. Az ikerkapcsolatunk ugyanakkor nem külsőségekben nyilvánult meg. Elég volt egy tekintetváltás, egy mozdulat, tudtuk, hogy a másik mit akar. Szerencsém van, mert a férjem teljesen tiszteletben tartja a testvéremmel való különleges kapcsolat ápolását, sőt sokszor utazunk közösen külföldre. Ilyenkor irigykedő pillantásokkal tekintenek rá, vajon két felesége van? – nevetett a biológus.

Magyar ikerpárokat keresnek

Eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez. Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

Cikk: https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ikrek-titok-magyarorszag-ikerpar/r...

CsatolmányMéret
Image icon ikerszam.jpg116.54 KB