Mozogni, vagy nem mozogni... Hogyan alakultak az egypetéjű ikrek eredményei?

Húszas éveikben járó fiatal egypetéjű ikreket vizsgáltak, akik gyermekkorukban szinte ugyanannyit mozogtak, ám az utóbbi három évben megváltoztak sportolási szokásaik: az ikerpárok egyik tagja aktívan mozgott, beépítette a sportot mindennapjaiba, míg ikertestvérük mozgásszegény életmódot folytatott.

A kutatók kivizsgálták a genetikai állományukban megegyező ikerpárokat és megdöbbentő eredményeket kaptak.
Szinte néhány hónap elegendő volt ahhoz, hogy az azonos örökítő anyaguk dacára is, igen nagy különbségek mutatkozzanak közöttük. Többek között alacsonyabb állóképesség, magasabb testzsír százalék jellemezte a keveset mozgó iker tagokat, sőt az inzulin rezisztencia jelei és anyagcsere problémák is elkezdtek mutatkozni náluk.

(Érdekes, hogy étkezési szokásaikban továbbra is nagyon hasonlítottak az ikrek.) Ez még nem minden, hisz képalkotó módszerekkel az agyukat is megvizsgálták, és azt látták, hogy az aktívabb ikrek szürkeállománya bizonyos területeken jelentősen kiterjedtebb volt, az inaktívabb ikertestvérekénél.

A kutatók szerint mindez azt is üzeni nekünk, hogy fizikális és mentális egészségünkért, még adott génállományunk mellett is többet tehetünk, mint gondolnánk!

Forrás: http://well.blogs.nytimes.com/2015/03/04/one-twin-exercises-the-other-do... / HTR News