Örök szünidő, állandó muzsika

Részlet a 2023. július 13-án, szerdán megjelent tudósításból

Örök szünidő, állandó muzsika
Rosznáky Emma írása

Júliusban koncertektől hangos a királynék városa – Veszprémben jártunk a Rozé, Rizling és Jazz Napokon, a hangulat laza, a java még hátravan.

Tíz nap, harminc koncert, harminc borász – ezzel hirdették meg idén a gasztrokulturális rendezvénysorozatot, mely a VeszprémFest kísérőrendezvényeként indult és tizenhárom éve része a város életének. Július 6-tól 16-ig minden este három koncertet hallgathat a közönség ingyen, a magyar formációk nagy része szórakoztató vokális jazzt ad elő, de jelen vannak a társműfajok is: a blues, a funk, a fusion, vagy a rocka¬billy. A jól felépített konstelláció szinte estéről estére ugyanaz: a kevésbé ismert formációk játsszák az ismertebb darabokat, és ahogy haladunk az éjszaka felé, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt az instrumentális élmény. Ez történt vasárnap is, ahol a jazzé volt a főszerep.

A vasárnap este zenei élménye a Finucci Bros-zal vált teljessé, a banda a The Twins névre hallgató projekttel érkezett Veszprémbe, melynek különlegessége, hogy a zenekar tagjai mindannyian ikrek: az alapító tagok a hazai és nemzetközi jazzélet elismert előadói, a Finucci ikrek, azaz Balogh Roland Prima díjas jazzgitárművész és Balogh Zoltán, Ablakos Lakatos Dezső-ösztöndíjas jazz-zongoraművész. A ritmusszekciót a csatlakozó Gudics ikrek, Gudics Marcell (basszusgitár) és Gudics Martin (dob) alkották, akik szintén profi zenészek. A kvartettből abszolút kiemelkedett Balogh Zoltán, aki a 2012-es floridai jazz-zongoraversenyen harmadik helyezést ért el. A műfaj természetéből adódó virtuóz hangszerhasználatot ez a formáció használta ki leginkább, bár a fesztivál aznap estére kifejezetten ülőkoncertre rendezkedett be, (kellemes háttérzene a borozáshoz), sokan felálltak és a színpadhoz vonultak a teljesebb hangzás kedvéért. Nem véletlen, a fellépés másik kuriózuma az volt, hogy a mai modern zenében leginkább amerikai előadók által használt vocoderes hangzás is megszólalt Balogh Roland által. A The Twins-projekt méltó lezárása volt az estének.

Forrás: https://nepszava.hu/3201557_orok-szunido-allando-muzsika