Soha nem volt még ilyen magas az ikerszülések száma a világban

Az Oxford Egyetem tudósai szerint az elmúlt 30 év növekedése elsősorban az eltolódó gyermekvállalásnak, illetve a mesterséges megtermékenyítéseknek köszönhető.

Soha nem született még annyi iker a világon, mint az elmúlt években – derül ki a brit Oxford Egyetem összegzéséből. A Human Reproduction című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint míg az 1980-as években minden 1000 szülésből csupán 9 volt ikerszülés, addig ez az arány 2015-re mintegy harminc százalékkal megnőtt, így mostanra 12 ikerszülés jut 1000 szülésre.

A tudósok szerint a növekedés ilyen mértékű aránya két dologra vezethető vissza: egyfelől a mesterséges megtermékenyítések számának növekedésére, valamint annak, hogy a párok egyre idősebb korban vállalnak gyermeket. Ezt mutatja az is, hogy míg a kétpetéjű ikrek születésének száma jelentős mértékben megugrott, az egypetéjű ikrek esetében az arány nem változott. A tendencia viszont valószínűleg tetőzni fog, miután a mesterséges megtermékenyítést végző klinikák egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

A legtöbb iker Afrikába és Ázsiában született meg (az összes gyermek 80 százaléka), azonban míg ezeken a helyek stagnált az ilyen születések száma, addig Európában és Észak-Amerikában is jelentős mértékben növekedett (60, illetve 71 százalékkal).

Christiaan Monden, az Oxford Egyetem kutatója szerint a most összegzett adatok az 1980 és 2015 közötti időszakot tükrözik, és mintegy 165 országból származnak. A szakember szerint az ikergyermekeknek a modern orvostudománynak köszönhetően sokkal nagyobb esélyük van az életbenmaradásra, mint 50 évvel ezelőtt. Az ikerterhesség kockázata ugyanis, hogy a gyermekek alacsony súllyal érkeznek a világra, vagy koraszülöttek lesznek.

Cikk: https://m.hvg.hu/tudomany/20210312_ikerterhesseg_ikerszules_gyermekvalla...
Tudományos közlemény: https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/deab0...