Szorosabb kapcsolatok Japánnal

A Magyar Ikerregiszter munkatársai, Dr. Tárnoki Ádám és Dávid ösztöndíjnak köszönhetően Japánban jártak, hogy szorosabb együttműködéseket alakítsanak ki az ottani ikerregiszterekkel. A tokiói ikerregiszter vezetője, Juko Ando Professzor a Magyar Ikerregiszter munkatársai részére májusban megszervezte a Japán Ikerkutatói Társaság éves kongresszusát Tokióban, melyen mind a japán ikerregiszterek, mind pedig a Magyar Ikerregiszter bemutatkozott egymásnak előadások keretében. Számos jövőbeni együttműködésre, ikerkutatásokra fog sor kerülni a megbeszéléseknek köszönhetően, főleg a depresszió es öngyilkosság témakörében.

A tokiói ikerregiszter (The Tokyo Twin Cohort Project, honlap: http://totcop.keio.ac.jp/) több mint 1500 gyermekkorú ikerpárral rendelkezik, melynek célja egy jövőbeni populáció alapú ikerregiszter, mely olyan rendszer, amellyé a Magyar Ikerregiszter a közeljövőben átalakul. Japán másik jelentősebb ikerregisztere Osakaban van (Osaka University Aged Twin Registry), mely a legnagyobb felnőtt ikerregiszternek számit az országban. 1974-ben alapították, a regiszter jelenleg 12 ezer ikerpárt foglal magába.

A világ ikerregisztereinek Szövetsége (International Network of Twin Registries (INTR), honlap: http://www.worldwidetwins.net/) 2015 őszén Osakában tartja következő találkozóját, melyen valószínűleg a Magyar Ikerregiszter is képviseltetni fogja magát. / HTR News