Tejcukor ikervizsgálat - retro videó 40 évvel ezelőttről

Tejcukor ikervizsgálat - videó a 80-as évek elejéről

Előszó a videófelvételen látható összeállításról

A kb. 6 perces videón három archív felvétel látható ikrekről. A filmeket a nyolcvanas évek elején a Magyar Televízió (MTV) készítette és bocsájtotta rendelkezésemre, majd az „Emlékmentő” segítségével sikerült digitalizálni. A közel 40 éves film minősége helyenként nem tökéletes, ennek ellenére remélem, hogy a honlap olvasói érdeklődéssel nézik meg ezeket az összeállításokat a több évtizedekkel korábbi, ikrekkel kapcsolatos eseményekről.

Az első rész arról a világviszonylatban is egyedülálló vizsgálatról készült, amelyet német együttműködésben végeztünk 1982-ben. A tejcukor emésztési zavar genetikai vizsgálatára egyszerre ötven egypetéjű ikerpárt hívtunk össze az Országos Közegészségügyi Intézet előadó termébe. A vizsgálat úgy indult, hogy egy nagy pohár laktóz tartalmú oldatot kellett egyszerre meginni a résztvevőknek. Az ikrek egy sorszámmal ellátott színes luftballont fújtak fel három alkalommal, a vizsgálat 0., 30., és 120. percében, ebbe gyűjtöttük össze a kilélegzett levegő mintákat, amelyek ezután egy palackba kompresszálva, Hannoverben kerültek meghatározásra gázkromatográfiás módszerrel. Két héttel később 50 azonos nemű, kétpetéjű ikerpár részvételével megismételtük a vizsgálatot.

A második rész az Ikerklub megalakulásának napján készült, 1982-ben, a Marcibányi téri Művelődési Házban, amely otthont adott a havonkénti rendszeres találkozásoknak. Az Ikerklub létrehozásának ötletét maguk az ikrek vetették fel a videó első részében bemutatott nemzetközi vizsgálat alkalmával, amelynek során a résztvevő párok percek alatt olyan közvetlen kapcsolatba kerültek egymással, mintha már régóta ismernék egymást. Ezt az igényt felkarolva szerveztük meg Czeizel dr-ral az Ikerklubot. Az ikerközösség létrehozása és az általa szervezett sikeres rendezvények nagymértékben elősegítették, hogy további eredményes ikervizsgálatokat végezzünk. Az évtizedek óta végzett ikervizsgálatok alapján az a kedvező tapasztalatunk, hogy az ikrek rendkívül segítőkészek és örömmel vesznek részt az egészséggel kapcsolatos és a tudományos fejlődést szolgáló vizsgálatokban.

A harmadik részt a Kongresszusi Központban megrendezett Ikerbálon készítette a televízió. Az ikerklub által szervezett, legtöbb érdeklődőt vonzó rendezvények tagadhatatlanul a hazai Ikerbálok voltak, amelyeken 250-400 között volt a résztvevő ikrek száma. A bálok híre olyan visszhangra talált, hogy szinte minden alkalommal több külföldi ikerpár is érkezett Európából, sőt még Amerikából is ellátogattak a Nemzetközi Ikerszövetség elnökei. A műsor sztárjai is ikrek voltak, énekes és táncos bemutatóval, de játékos vetélkedők, iker-szépségverseny is fokozták az amúgy is emelkedett hangulatot. A TV felvételen érdekes interjúkat is láthatnak ikerpárokkal.
(Dr. Métneki Júlia írása)

A videó Faecebook oldalunkon tekinthető meg:
https://business.facebook.com/watch/?v=871844380263145