58 ikerpár született a faluban

A magyar–ukrán határtól 30 kilométerre fekvő Felsőveresmarton – más néven Nagykopányban (Velika Kopanya) – már a hatvanat közelíti az itt született ikerpárok száma. A település ezzel a teljesítményével bekerült az ukrán rekordok könyvébe. A helybeliek a "csodatevő" forrásvízre esküsznek, míg a háziorvos belterjes házasságokat emleget.

A helyi ukrán és roma nemzetiségűek körében egyaránt megfigyelhető az ikrek magas aránya, a település orvosa szerint ennek oka pedig a településen belüli házasságkötések viszonylag nagy számában és az itt élők genetikai adottságaival magyarázható. A háziorvos úgy vélekedik, egyfajta jó értelemben vett belterjesség alakult ki, a férfiak és nők inkább helyben választanak párt maguknak, és így a rokoni szálak szorosan fűzik egymáshoz a nagykopányiakat.

Mihajlo Német tizennégy éve praktizál háziorvosként Nagykopányban. Mint elmondta, a kutatások szerint a faluban több generációra visszamenőleg kimutathatóak az ikerszületések. A rendszerváltást megelőző években nem vezettek erről statisztikákat, és az újságírók figyelmét is csak a kétezres években keltette fel a szokatlanul magas ikerszületési arány. Az orvos szerint a források vizének semmi köze nincs az ikrekhez, bár az tény, hogy magas az ásványianyag-tartalma és rendkívül tiszta. Télen-nyáron egyformán jön a víz, amelyet a nagy kiterjedésű, föld alatti természetes tavak táplálnak.

Forrás: https://nlc.hu/foto/20131203/ikrek-faluja-karpataljai-nagykopany/?utm_so...