Kutatások


Az ikerlét különleges dolog. Az ikrek, legyenek akár egypetéjűek vagy kétpetéjűek (közülük is akár azonos, akár különneműek), a természet csodái: egyszerre fogantak, együtt fejlődtek magzat korukban, szinte egyszerre látták meg a napvilágot, sokan közülük gyermekkorukban is rengeteg időt töltöttek együtt és legtöbbjüket különleges kapcsolat fűzi egymáshoz. Az egypetéjű és kétpetéjű ikrek segítségével számos megválaszolatlan tudományos kérdésre kaphatunk választ, akar családi, társadalmi vagy orvostudományi területen. Az ikrek jóvoltából számos területen nyílhat lehetőség új megfigyelések, feltáratlan összefüggések megvilágítására, melyek sok más mellett látókörünk szélesítéséhez, egészségünk megőrzéséhez, betegségek megelőzéséhez, hatásosabb gyógymódok fejlesztéséhez segíthetnek hozzá.

Mit jelent az ikerkutatás?

Az ikerkutatást, mint módszert Galton indította el a 19. század végén. Arra volt kíváncsi, hogy az együtt élő ikrek az évek során egyre hasonlóbbakká vagy egyre különbözőbbekké válnak-e, azaz hasonlóságukat genetikai vagy nevelési okokra lehet-e vajon visszavezetni.
Az ú.n. klasszikus ikervizsgálati módszer segítségével egy- és kétpetéjű ikerpárokat invitálunk különböző vizsgálatokra, az ő eredményeiket hasonlítjuk össze egymással. Amennyiben az egypetéjűek (akiknek a genetikai állománya közel 100%-ban azonos, mivel egy megtermékenyített petesejt osztódásából származnak) eredményei hasonlóbbak a kétpetéjűekhez (akiknek a genetikai állománya átlagban 50%-ban azonos, ugyanis egyszerre született testvérek) képest, akkor kimondható, hogy a vizsgált tulajdonság hátterében örökletes tényezők állnak. Ha a kétpetéjűek eredményei hasonlóbbak, akkor külső tényezők, pl. az életmód tehető felelőssé a betegség kialakulásáért. Amennyiben egy betegség hátterében a genetikai hatások játszanak meghatározó szerepet, s ezt később genetikai vizsgálatok is alátámasztják, úgy az ilyen jellegű betegségben szenvedő szülők figyelmét érdemes felhívni gyermekeik korai szűrésére, mivel az örökletesség miatt átadhatják utódaiknak az erre való hajlamot. Amennyiben viszont egy betegség hátterében a környezeti tényezők játsszák a döntő szerepet, úgy annak megnyilvánulását egészséges életmódunkkal megelőzhetjük.
A legújabb ikervizsgálatok a különböző krónikus betegségben szenvedő egypetéjű ikrek vizsgálatát célozzák meg. Itt olyan egypetéjű ikerpárokat vizsgálunk, akik a közel azonos genetikai háttér ellenére, egy vagy több tulajdonságban, például a testsúlyban vagy valamilyen krónikus betegségben különböznek. Ezen vizsgálati módszer segítségével arra derülhet fény, hogy a különböző életmódbeli tényezők (pl. stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás) milyen mertekben járulnak hozáa a betegség kialakulásához a betegségért felelős gén aktivitásának módosításával.

Mióta vannak hazai ikerkutatások?

Magyarországon először az 1920-as és 1930-as években végeztek egészséges ikrek bevonásával kutatásokat.
Az 1970-es és 1980-as években Dr. Métneki Júlia és Dr. Czeizel Endre vezetésével Magyarország az ikerkutatások terén világhírnévre tett szert. A fővárosi ikerszületések regisztrálása, az 1970-től működő Budapesti Ikernyilvántartás, amely a kutatások egy részének alapját képezte, sajnos intézeti és egyéb változások miatt az 1990-es évek közepén abbamaradt. Ezen évtizedekben számos világszínvonalú tudományos folyóiratban jelentek meg kutatási eredmények, valamint hangzottak el kongresszusi előadások. A Magyar Ikerregiszter 2007-ben alakult újjá, önkéntes alapon. 2015 elején több mint 800 ikerpár (tehát több mint 1600 fő) tagja volt a Magyar Ikerregiszternek (50% egypetéjű, 50% kétpetéjű, 14 hármas, 4 négyes, 70% nő, átlag életkor 34 év). A regiszter létrejöttének köszönhetően beindultak újra az ikervizsgálatok, számos ikerkutatás zajlott az utóbbi években, melyekből több hazai es nemzetközi tudományos cikk es előadás született. A Magyar Ikerregiszter bekerült az ikerregiszterek nemzetközi hálózatába (International Network of Twin Registries, INTR), ahol számos nemzetközi együttműködésre nyílik lehetőség. A Magyarországra irányuló nemzetközi érdeklődést bizonyítja az, hogy a Világ ikerkutatói Társaság (International Society for Twin Studies, ISTS) kétévente megrendezendő világkongresszusának helyszínéül 2014 novemberében Budapestet választotta, mint első közép-kelet európai országot, s a Magyar Ikerregiszter munkatársait kérték fel helyi szervezőknek.

2021-ben a Magyar Ikerregiszter átalakul rendszer szerint, „populációs alapon” működő ikerregiszterré, melyhez az ország összes egy- és kétpetéjű ikerpárja, hármas és négyes ikrei csatlakozhatnak. Közép-Kelet-Európában ilyen típusú populációs alapú ikerkutatásokra nincsen példa, így Magyarország úttörő szerepet tölt majd be a régióban, a térség első ilyen nyilvántartásává válhat. A populációs alapú Magyar Ikerregiszter célja, hogy a Magyarországon született és itt élő összes ikerpár számára felkínálhassuk a lehetőséget a tagságra, s ezzel az ikerpárok számára lehetőség nyílhasson hazai és nemzetközi világszínvonalú kutatásokba való önkéntes alapú részvételre.

Hogyan jelentkezhetnek ikerkutatásra?

Az ikerkutatásokon a Magyar Ikerregiszter tagjai vehetnek részt. A Magyar Ikerregiszter munkatársai fogják Önöket keresni aktuális ikervizsgálat esetén a jövőben a megadott elérhetőségeiken, amennyiben az Önök korcsoportját érinti a vizsgálat. Az aktuális vizsgálatról küldünk majd tájékoztatást, amely alapján Önök eldönthetik, hogy részt kívánnak-e venni benne.

Kik lehetnek a Magyar Ikerregiszter tagjai, s mivel jár a tagság?

A 18 év feletti ikrek a Magyar Ikerregiszterbe való regisztrációjukkal taggá válhatnak. Emellett a 18 éven aluliak számára is megteremtjük a csatlakozási lehetőséget, esetükben a szüleik, vagy hivatalos képviselőik regisztrálhatják be iker gyermekeiket.
Ha tagjai lesznek az ikerregiszternek, lehetőségük lesz részt venni önkéntesen az ikervizsgálatokban, más ikerpárokkal való beszélgetésre (pl. internetes fórumon), s ha ebbe beleegyeznek, információt küldünk az ikertalálkozókról, társasági eseményeinkről, illetve arról, hogy milyen érdekes ikerkutatások folynak a nagyvilágban, és milyen eredményeket értünk el hazánkban e téren (blogoldalunkon vagy hírlevélben). A tagság mindenkinek ingyenes.

Jelenlegi vizsgálatok

Jelenleg hazánk ikerpárjainak kiértesítése zajlik, a beérkezett adatok feldolgozását követően tervezünk ismét ikervizsgálatokat.
Alzheimer és Parkinson kór ikervizsgálat (2021-)

Korábbi, lezárult vizsgálatok

Bajcsy Zsilinszky Kórházas ikervizsgálat (2009)
Frontérzékenység ikervizsgálat (2007)
Nemzetközi Ikervizsgálat (2009-2011)
Bőrgyógyászati ikerkutatás (2011)