Az "ikrek karácsonyfával"

Az "ikrek karácsonyfával" kép különlegessége, azon kívül, hogy egy bájos iker kislányok mosolyognak rajta, hogy 2023-ban Texasban születettek összenőve és 134 napos korukban választották szét őket.

Az egykori sziámi ikrek, Ella és Eliza a texasi gyermekkórházban történt sikeres szétválasztásuk óta jól érzik magukat. A lányok most 9 hónaposak, teljesen egészségesek, és alig várják első karácsonyukat.
HOUSTON (2023. július 10.) - A Texasi Gyermekkórház büszkén jelenti be, hogy az ikertestvérek, Ella Grace és Eliza Faith Fuller már úton vannak hazafelé, miután a múlt hónapban elválasztották őket egymástól. A nővérek több mint négy hónapot töltöttek az újszülött intenzív osztályon (NICU), miután márciusban megszülettek a Texas Children's Pavilion for Womenben.
A június 14-én végzett összetett műtét körülbelül hat órán át tartott, és egy 17 klinikusból álló multidiszciplináris csapat végezte, akik együtt dolgoztak, hogy szétválasszák a lányokat, akik a hasüregüknél összenőttek, és közös májszövetük volt. A klinikai csapat tagjai voltak többek között: 7 sebész, 4 aneszteziológus, 4 sebészeti ápoló, és 2 műtős.
Dr. Alice King, a Texasi Gyermekkórház gyermeksebésze és a Baylor College of Medicine gyermeksebészeti részlegének sebészprofesszora vezetésével a résztvevő sebészeti részlegek között gyermeksebészet és plasztikai sebészet szerepelt.
"Csapatunk már azelőtt elkezdte tervezni és előkészíteni ezt a műtétet, hogy ezek a magzatok megszülettek volna" - mondta King. "A beavatkozás szimulációitól kezdve az aneszteziológiai, anya-magzati orvostudományi, neonatológiai és radiológiai kollégáinkkal való széleskörű együttműködésig mindannyian egy közös cél érdekében dolgoztunk: Ella és Eliza számára a legjobb eredményt elérni."
Ella és Eliza a Texas Children's Pavilion for Womenben született 2023. március 1-jén, 14:11-kor, 35 hetes terhességgel, császármetszéssel. A becslések szerint egyenként 5 font 10 uncia (2,31 kg) súlyú újszülötteket Sandy és Jesse Fuller szülők fogadták, és csatlakoztak a nagyobb testvérükhöz, Emíliához.

Elza és Eliza összenőtt kislányok a szétválasztásuk előtt
Sandy egy rutin ultrahangvizsgálat során, a második trimeszterben tudta meg, hogy sziámi ikerlányokat vár. A Texas Children's Fetal Centerbe irányították, ahol széles körű terhességi vizsgálatokon és különböző képalkotó eljárásokon esett át, hogy megállapítsák, lehetséges-e a magzatok születése után a szétválasztás.
"Intézményünk az ország azon kevés kórházainak egyike, amelyek a sziámi ikrek kezelésére és szétválasztására specializálódott, ez a kiváló eredmény a rendkívül tehetséges és elkötelezett csapatunknak köszönhető" - mondta Dr. Larry Hollier, a Texas Children's Hospital vezető sebésze és a Baylor College of Medicine sebészeti tanszékvezető-helyettese. "Szakértelmüknek, kiterjedt tervezésüknek és zökkenőmentes együttműködésüknek köszönhetően az eljárás a vártnál sokkal gyorsabban zajlott le, ami mindannyiunkat elvezetett az egységes célunkhoz - két egészséges csecsemő hazatéréhez a családjukhoz."
Emellett egy nagy, multidiszciplináris csapat készült fel az ikrek császármetszéssel történő megszületésére Dr. Roopali Donepudi, a Texas Children's Pavilion for Women anya-magzati orvostudományi specialistája és a Baylor College of Medicine szülészet-nőgyógyászatának docense vezetésével.
"A sziámi ikerterhességek hihetetlenül ritkák és nagyon magas kockázatúak, ezért fontos, hogy a várandós anya egy magasan képzett anya-magzati orvostudományi csapattól kapjon ellátást" - mondta Donepudi. "A születés előtti vizsgálatok és a képalkotás, amelyeken Sandy a Texas Children's Fetal Centerben átesett, hihetetlenül alaposak voltak, és nemcsak a szülészeti csapatot tájékoztatták arról, hogy az anya és a babák a legjobb születési eredményt érjék el, hanem lehetővé tették az újszülött- és sebész kollégáink számára is, hogy már a méhen belül megkezdjék az ikrek ellátásának tervezését."
A magzatokat Dr. Michael Belfort, a Texas Children's Hospital szülész-nőgyógyász főorvosa és a Baylor College of Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének vezetője, valamint Dr. Jesse Muñoz, a Texas Children's Pavilion for Women anya-magzati orvostudományi specialistája és a Baylor College of Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének adjunktusa segítette világra.
"A sziámi ikrek szülése nagyon összetett feladat. Hihetetlenül kiváltságosnak tartjuk, hogy a Texas Children's Hospital Pavilion for Womenben a legmodernebb létesítményekkel és kivételesen képzett emberekkel rendelkezünk az ilyen típusú összehangolt terhesgondozáshoz és szüléshez" - mondta Belfort.
A Sandy terhesgondozását végző csapat mellett egy másik nagy multidiszciplináris munkacsoport, köztük neonatológusok, újszülött intenzív osztályos ápolók, légzésterapeuták, gyógyszerészek, dietetikusok, valamint fizikoterapeuták és gyógytornászok két hónapig tervezték és készítették elő a lányok születését és végső soron az újszülött intenzív osztályra való felvételét. Egy órával a szülés után Ellát és Elizát átszállították a Texas Children's Hospital IV. szintű újszülött intenzív osztályára, amely az egyik legnagyobb az országban, ahol a következő három hónapot a szétválasztó műtétre való felkészülés jegyében gondozással töltötték.

"Minden egyes sziámi ikerpár egyedi kihívások elé állítja a csapatunkat, és Ella és Eliza sem volt kivétel" - mondta Dr. Jonathan Davies, a Texas Children's Hospital neonatológusa és a Baylor College of Medicine gyermekgyógyász professzora. "A sziámi ikrek klinikai programunk koordinációja révén személyre szabottan tudtuk kialakítani Ella és Eliza kezelését. Ez lehetővé tette, hogy minden csapatunk biztosítsa a szükséges speciális ellátást a szülőszobától kezdve a szétválasztó műtétre való felkészülésen át egészen addig a nagyon izgalmas mérföldkőig, hogy hazamehetnek"."
A sikeres műtétet követően a lányok visszatértek az újszülött intenzív osztályra, ahol gyorsan felépültek. Mindkét babát három nappal a műtét után extubálták (mesterséges lélegeztetés felfüggesztése), így szüleik, Sandy és Jesse életükben először tarthatták külön a kezükben lányaikat. Ella és Eliza továbbra is kiválóan haladt a gyógyulás útján, növekedtek és mindössze négy héttel a szétválasztás után hazatérhettek. A család izgatottan várja, hogy mindhárom lányukkal együtt kezdhetik el életük új fejezetét.
"A Texas Children's Hospital a vigasz és a remény helye volt a családunk számára - mondta Sandy. "Az elejétől a végéig irányítottak, tájékoztattak és vigasztaltak bennünket. Annyira hálásak vagyunk, hogy Isten a legjobb orvosokat és nővéreket küldte az életünkbe, hogy a lányainknak a legjobb esélyt adják az életre. Igazán szeretjük a Texas Children's-t."

Az ikrekről készült fotók az alábbi linken tölthetők le:
https://texaschildrens-my.sharepoint.com/personal/wmhawtho_texaschildren...

Forrás: https://www.texaschildrens.org/about-us/news/releases/texas-children%E2%...