Ikerkutatás igazolja a vegán étrend hasznosságát

Christopher Gardner, a Stanford Prevenciós Kutatóközpont munkatársa és kollégái friss tanulmányukban arra jutnak, hogy a vegán étrend csupán két hónap alatt javíthat a hosszú távú egészségen – írja az IFLScience. Gardner szerint a pozitív hatások többsége már egy hónap után jelentkezik.
A szakértők régóta sejtik, hogy a húsfogyasztás mérséklése a szív- és érrendszer állapotának javulását eredményezi, az ok-okozati kapcsolat igazolása viszont nem egyszerű. Hogy bizonyítani tudják az összefüggést, a kutatók a Stanford Twin Registry adatbázisához fordultak, amely két- és egypetéjű ikrek információit tartalmazza. A projekt révén 22 egypetéjű ikerpárt vizsgálhattak, ezzel kiszűrve az olyan faktorokat, mint a genetikai vagy neveltetési eltérések.
Az eredmények azt mutatják, hogy a vegán étrend egészségesebb a hagyományos, mindenféle táplálékot tartalmazó diétánál.
A kísérlet első négy hetében minden nap reggelit, ebédet és vacsorát biztosítottak az alanyoknak, majd a résztvevőknek maguknak kellett elkészíteniük ételeiket. Egy bejegyzett dietetikus végig rendelkezésre állt, hogy tanácsot adjon az egészséges választásokhoz, a 22 vegánból 21-en végül be is tartották az étrendet.
Az ikrek a vizsgálat elején, négy hét után, illetve a végén, nyolc hetet követően vérvizsgálaton estek át, hogy felmérjék szervezetükben az inzulin és az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintjét, emellett testtömegüket is dokumentálták. A vegánság mindhárom marker esetében javulást hozott. Az optimális LDL-C-szint például 100 alatt van, nyolc hét után a vegán résztvevőké 95,5-re mérséklődött, míg mindenevő ikertestvéreiké 116,1-re emelkedett.
„A vegán étrend további előnyökkel járhat, mint például a bélbaktériumok gyarapodása és a telomérveszteség csökkenése, ami lassítja a szervezet öregedését” – mondta Gardner. A szakértő hozzátette, a vegán étkezés – egyelőre legalábbis – nem mindenkinek járható, de a zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó diéta szintén javulást hozhat egészségünkben.
„Ami fontosabb, mint szigorúan vegánnak lenni, az az, hogy több növényi alapú élelmiszert vonjunk be az étrendünkbe” – nyilatkozta a kutató. A szakértő szerint az olyan vegán multikulturális ételek, mint az indiai maszala, az ázsiai keverve sütött fogások és az afrikai lencse alapú ételek nagyszerű első lépést jelenthetnek.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2023/12/05/vegan-etrend-elonyei-egeszsegesebb/?fb...