Ikreket találtak egy késő dinasztikus/kopt egyiptomi múmiában

„Ikreket találtak egy késő dinasztikus/kopt egyiptomi múmiában” címmel jelent meg egy tanulmány az International Journal of Osteoarcheology című szakfolyóiratban 2023. december 21-én.

A beszámoló szerint egy 2019-ben végzett kutatás során a népességcsoportok medenceformája és annak a sikeres szülésre gyakorolt hatását tanulmányozták. Az egyik vizsgált egyed egy késő dinasztikus/kopt egyiptomi női múmia volt. A fiatal anyát eredetileg több mint száz évvel korábban, 1908-ban ásták ki az egyiptomi Kharga-oázis El Bagawat temetőjében. A feltárás és boncoltás során a nő lábai között egy magzatot és méhlepényt találtak, amelyeket a mumifikálás során bebugyoláltak és a lábai közé helyeztek. A korabeli helyszíni feljegyzések szerint a nő szülészeti komplikációk következtében halt meg.
A 2019-es kutatás során a történet új fordulatot vett. A nő halálokának felderítése céljából a mumián CT-vizsgálatot végeztek, melynek során a múmia mellüregében egy második magzatot is felfedeztek, amelyet korábban nem észleltek! Ezek szerint az anya ikrekkel volt terhes és halálakor a szülés közepén járt.
A mumifikálódott nő halálakor 14-17 év körüli, 149-155 cm magas és 45-55 kg testtömegű volt. Feltételezhető, hogy az anya fiatal életkora és fejletlensége is hozzájárult a sikertelen szüléshez. A magzat neme nem volt meghatározható, halálozási korát 34-40 születés előtti hétre becsülték.
Összefoglalva: Az USNM katalógusszámú 258601-es számú fiatal egyiptomi női múmia halálakor ikrekkel volt terhes. A helyszíni feljegyzések, a fényképes bizonyítékok és a maradványok vizsgálata arra engednek következtetni, hogy a fiatal nő a szülés közben halt meg. A halál okaként a magzat fejének a szülőcsatornába való beszorulását állapították meg, ami a magzat farfekvése miatt következett be a szülés során.

Az anya és gyermekei születés körüli körülményeinek vizsgálata újra megerősíti, hogy a terhesség, a vajúdás és a szülés mennyire veszélyes volt a múltban. Az ókori Egyiptomban a szülés vallási eseménynek számított, nem pedig orvosi eseménynek. Míg az ókori Egyiptomban az orvoslás jól dokumentált, a terhességre és szülésre ez nem volt jellemző. A felfedezett dokumentumok többsége szerint a szülés alatt és után varázslatokat végeztek és varázsigéket mondtak az anya és a baba védelmére. Az egyik ilyen varázsige, amelyet egy ősi papiruszon (Oracular Amuletic Decree) találtak, kiemeli az ikerszüléstől való félelmet, védelmet ígért az anyának az ikerszülésekkel szemben és azt állítja: „Megóvjuk őt a Hórusz-szüléstől, a szabálytalan szüléstől és az ikerszüléstől". Mindez arra utal, hogy az ikerszülést negatívan értékelték, nem kívánatos eseménynek tartották.
-----------------------
2023-ban az 1908-as expedícióról készült terepi feljegyzéseket és fényképeket is áttekintették. Az 1908-as expedíció a Metropolitan Museum of Art égisze alatt és az egyiptomi kormánnyal együttműködve zajlott. Az összes dokumentumot és fényképet a New York-i Metropolitan Museum of Art középkori művészeti osztályán őrzik. A női múmia és a magzatok fizikai maradványai a washingtoni Smithsonian Múzeum gyűjteményeiben találhatók. A múmiáról és magzatokról készült felvételek az eredeti közleményben megtekinthetők.

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oa.3275
Fordította: Dr. Métneki Júlia