Két perc eltéréssel két különböző évben születtek ikrek Horvátországban

Az ikrek különböző napon, hónapban és évben ünneplik majd ugyanazt a szülinapjukat.

Két perc eltéréssel, de két különböző évben jött világra egy ikerpár a horvátországi Splitben: egyikük még tavaly (2023-ban), az év utolsó napján éjfél előtt egy perccel, másikuk már az új évben (2024-ben), egy perccel éjfél után született - közölte a horvát közszolgálati televízió szerdán.
Damir Roje, a spliti szülészet vezetője szerint ez egy szokatlan helyzet. Az ikrek különböző napon, hónapban és évben ünneplik majd ugyanazt a szülinapjukat. Az orvos megjegyezte: még soha nem volt ilyen eset a praxisában, és nehéz lesz megismételni.
Volt már olyan, hogy ikrek születtek éjfél előtt és után, de nem december 31-én és újév napján - mondta, és egyben gratulált a szülőknek, valamint sikeres és boldog életet kívánt az újszülötteknek.
Az ikerpár édesanyja spliti, és ez volt az első szülése. A kórházban meglátogatta Blazenko Boban, Split-Dalmát megye elöljárója is, aki újságíróknak azt mondta: "ami szilveszterkor a spliti szülészeten történt, legyen fordulópont Horvátország demográfiai képében".

A pár először Ezrát köszönthette, 2023. december 31-én, este 11:48-kor, míg az ikertestvére, Ezekiel, 2024. január 1-jén, hajnali 00:28-kor született. Ez azt jelenti, hogy a fiúk nemcsak különböző napokon, hanem különböző években is születtek, az egyik 2023-ban, a másik 2024-ben.

„Jó élmény volt. Szuper volt úgy préselni a babát, hogy közben mindenki visszaszámlál és boldog új évet kíván. Mintha a születésnapi bulijuk lett volna” – mondta boldogan Eve Humphrey az ABC News-nak. Ezra, akit eredetileg bébi A-nak hívtak, 2720 grammal született, Ezekiel pedig, – akit kezdetben bébi B-nek neveztek – 2230 grammal. A babákat eredetileg január 26-ára várták, és mindössze néhány nappal a 36 hetes mérföldkő elérése után látták meg a napvilágot.

Forrás: https://24.hu/kulfold/2024/01/03/szilveszter-ujev-szules-ikrek-horvators...