A magas nők gyakrabban szülnek ikreket

Egy amerikai szülész páciensei körében felfigyelt arra, hogy az átlagosnál magasabb nők gyakrabban adnak kettes- vagy többes ikreknek életet. A megfigyelés szerint az ikrek édesanyjai átlagosan 5 cm-rel voltak magasabbak, mint átlagos magasságú társaik.

Gary Steinman, a Long Island-i Zsidó Egészségügyi Központ nőgyógyásza a praxisába tartozó 129 ikreknek életet adó anya magasságát hasonlította össze az amerikai statisztikai hivatal egészségügyi adatbázisában szereplő, átlagos testmagasságra vonatkozó adatokkal. Megállapította, hogy az általa vizsgált csoport átlagosan egy és háromnegyed hüvelykkel - azaz kb. 5 cm-rel- volt magasabb az átlagpopulációnál.

Az érdekes összefüggés hátterében egy növekedést elősegítő hormon, az inzulin-szerű növekedési faktor (IGF) áll. Ezt a fehérjét a máj állítja elő az agyalapi mirigyben termelt növekedési hormon hatására. Az IGF hatása a növekedés serkentésén túl a petefészek érzékenységének növelése a tüszőserkentő hormonnal szemben, ezáltal egyrészt a peteérést, másrészt pedig a magzatok túlélését segíti elő a korai időszakban.

'Bármely hatás, mely befolyásolja a rendelkezésre álló IGF mennyiségét- mely érzékenyíti a petefészket a tüszőserkentő hormonnal szemben- növelni látszik a spontán ikerterhességek gyakoriságát'- mondta Dr. Steinman. A kutató korábbi vizsgálatai során megállapította azt is, hogy azok a hölgyek, akik sok állati eredetű élelmiszert- főleg tejterméket- fogyasztanak, ötször nagyobb eséllyel fognak ikreket szülni. Ennek magyarázata az lehet, hogy a tehenek- az emberekhez hasonlóan - a termelt IGF-et a tejükbe is kiválasztják.

Forrás: http://www.betegszoba.hu/cikkek/baba_mama/a_magas_nok_gyakrabban_szulnek...
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-05/nsij-sft051606.php#:~:te...