Mekkora az esélye annak, hogy hármas ikreink lesznek?

Az ikrek korát éljük. Sehol a világon, így Magyarországon sem született annyi iker a nyolcvanas évek óta eltelt évtizedekben, mint bármikor korábban a történelem folyamán. Igaz ez a hármas ikrekre is. Megnéztük, hányan vannak, és szakember segítségével végigvettük, mi növeli az ikerterhesség esélyét.

Rúzsa Magdi is hármas ikreket vár, és hogy ennek a különleges áldásnak mekkora az esélye, arra viszonylag pontos adataink vannak.
Statisztikák szerint idehaza minden hatvanadik szüléskor ikerpár és minden háromezredik szüléskor hármas ikrek jönnek világra. Azaz 90-95 ezer születésből 1200-1500 ikerpár és 25-50 hármas iker. Négyes ikerpárok körülbelül minden második évben lepik meg szüleiket. Ezek az arányok, úgy tűnik, nem változnak lényegesen.
Az egypetéjű kettős ikrek ritkábbak, mint a kettő- vagy többpetéjűek (csak körülbelül minden negyedik-ötödik iker egypetéjű). Az egypetéjűek genetikailag teljesen egyformák, a kétpetéjűek csak annyira hasonlítanak, mint két testvér, akik egy napon ünneplik a születésnapjukat.
Az ikrek vagy hármas ikrek fogantatásának esélyét több tényező is megnövelheti.

A lombikbébik sokszor párban érkeznek
Az egyik az asszisztált megtermékenyítés. Ennek legegyszerűbb módja a peteérés-stimuláció, amely során többszörös peteérés lehet, ami az ikerképződésnek kedvez. A lombikprogramok során kifejezetten magas az ikerszülések aránya. Mégpedig azért, mert gyakran több embriót ültetnek vissza – tudtuk meg dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyásztól. Ha az egyik petesejt vagy embrió tovább osztódik, már akár három magzat várja, hogy meglássa a napvilágot.
Annyira gyakori az ikerterhesség, hogy nemzetközi orvosi statisztikák alapján majdnem minden harmadik lombikbébinek van legalább egy ikerpárja. Habár nagyon romantikus ikreket várni, és óriási léptekkel fejlődik az orvostudomány, hármas ikreknek életet adni ma is rendkívüli rizikós, mivel több a szülészeti komplikáció és a babák többnyire koraszülöttként érkeznek.

Számít az anya kora
Nem mindegy az anya életkora sem. Idősebb korban nagyobb arányban adnak életet ikreknek, hármas ikreknek, mint fiatal korban. Ennek oka, hogy idővel szabálytalanabb lesz a nők peteérése, ezért könnyebben megtermékenyülhet akár több petesejt is egyszerre. Hazai statisztikák egyértelműen mutatják, hogy az anyák harmincéves koruk felett nagyobb valószínűséggel szülnek ikergyermekeket, az esély pedig megugrik 35 éves kor után.
Az ikerszülések aránya a kilencvenes években kezdett látványosan emelkedni, méghozzá éppen a hatékony reprodukciós és mesterséges megtermékenyítő eljárások és gyógyszeres kezelések hatására, valamint amiatt, mert az anyák ekkoriban kezdték egyre későbbi életkorra tolni a gyerekvállalást.

A fogamzásgátló tabletták is besegítenek
Furcsának tűnhet először, de növeli az ikrek esélyét az is, ha a leendő anya korábban évekig fogamzásgátló gyógyszereket szedett. Ha egy nő úgy dönt, gyermeket szeretne, és hirtelen abbahagyja a tabletták szedését, szervezete és a petefészke egyféle túlkompenzációként szinte berobban, és különösen fogékony lesz a többszörös megtermékenyülésre
– magyarázta Dr. Timmermann Gábor.

Jó, ha nagy a család
Az sem mindegy, hány gyermeket szült korábban az anya. Megfigyelték, hogy Kelet-Európában és a dél-európai katolikus országokban ugyan a fiatal korban kötött házasságok miatt kevesebb ikergyermek jött világra. Ugyanakkor nem voltak ritkák a hat-nyolc gyermekes nagycsaládok, és a korábbi szülések növelték az ikerfogantatás esélyét. Kutatóorvosok kiderítették, hogy ennek hátterében biológiai tényezők, nevezetesen az anyák agyalapi mirigyének megváltozott működése áll. Ha tehát már eddig is gazdag volt a gyermekáldás, könnyen dúsgazdaggá válhatunk.

Forrás: https://index.hu/tudomany/2021/09/03/mekkora-az-eselye-a-harmas-ikreknek-/