Sziámi ikrek szétválasztása a Cook Children's Medical Centerben

Szerző: Dionne Anglin Közzétette: 2023. január 25. Fort Worth. FOX 4

Az ikrek, Jamie Lynn és Amie Lynn, a mellkas alsó részétől a köldökükig össze voltak nőve.

FORT WORTH, Texas - Egy orvoscsoport a Cook Children Medical Center történetében először végezte el egy összenőtt ikerpár sikeres szétválasztását.

"Félelmetes érzés volt, mert nem tudtuk, mi fog történni" - mondta James Finley, az apa. A terhesség harmadik hónapjában tudták meg a leendő szülők, Finley és Amanda Arciniega, hogy ikerlányaik sziámi ikrek. Jamie és Amie Lynn, a mellkas alsó részétől a köldökükig össze voltak nőve, és egy közös májuk volt.

"Az egyik kérdés, amit feltettek, amikor három hónapos terhesen megtudták a lesújtó hírt, az volt, hogy "Szükségesnek tartja-e, hogy máshová menjünk?". És ez számomra nagyon fontos kérdés volt" - mondta Dr. Ben Gbulie, a Cook Children's plasztikai sebésze. A kórház válasza „nem” volt erre a kérdésre. A család érzelmi útját egészen a babák szétválasztásáig, egy nagyszabású sajtótájékoztató keretében mutatták be a kórházban, videóval kiegészítve, amit az eredeti cikk linkjét megnyitva megtekinthető.

Nézze meg Jamie és Amie Lynn történetét és a bravúros műtétet, amellyel szétválasztották őket. (A 13 perces videó közzétételét a Cook Children's Medical Center engedélyezte).
"A hazafelé vezető úton teljesen csendben voltunk. Azt mondogattuk, hogy köszönjük, de közben azt gondoltuk, miért pont velünk történik mindez?" - mondta Arciniega könnyeivel küszködve. Elkezdődött a munka, hogy egy világszínvonalú csapatot hozzanak létre. A bonyolult szétválasztást, a hónapig tartó tervezéstől a műtét előtti napig és percekig, részletesen dokumentálták.

"Meg kellett találnunk az ideális időzítést, mikor kerüljön a műtétre sor. A lányok a 34. héten születtek, az átlagosnál korábban, így meg kellett várni, míg egy kicsit megnőnek és nagyobbak lesznek. De eljutottunk egy olyan pontra, amikor a fekvésük komoly nehézséget jelentett" - mondta Dr. Chad Barber neonatológus.

A műtőben két teljes orvosi csapat volt, külön-külön mindkét kislányra. A műtőben csak a műtét előkészítése - még mielőtt a beavatkozás elkezdődött - öt órán keresztül tartott, maga a beavatkozás is további órákat vett igénybe, de végül eredményesen végződött. A szülők sírva fakadtak, amikor meghallották, hogy a műtét sikeres volt.

Forrás: https://www.fox4news.com/news/conjoined-twins-separated-at-cook-children...