Ritka sziámi ikreket sikerült szétválasztani 24 órás műtéttel a UC Davis Gyermekkórházban

A kilenc hónapos sziámi ikrek, Abigail és Micaela Bachinskiy a UC Davis Gyermekkórházban lábadoznak, miután a sebészek 2020. október 24-én és 25-én egy maratoni műtét során sikeresen szétválasztották őket.
A North Highlands-i (Sacramento megye) ikrek a fejüknél (koponyájuknál) összekötve születtek, az összenőtt ikreknek ezt a típusát craniopagusnak nevezik. A sziámi ikrek már eleve rendkívül ritkák, de a craniopagus ikrek még ritkábbak. A sziámi ikrek mindössze két százaléka születik a fejüknél összenőve, ez a típus körülbelül minden 2,5 millió születésből egy esetben fordul elő.
Videó - you tube
'Sziámi ikrek szétválasztása 1. rész: Ritkább, mint egy a millióból": Nézze meg az Abigail és Micaela Bachinskiy már eddig is csodálatos életéről szóló videósorozat első részét. A teljes videósorozat a fenti linken megtekinthető.
A 24 órás műtétre a UC Davis Gyermeksebészeti Központban került sor, egy olyan műtőben, amelyet kifejezetten erre a műtéti nehézségi szintre terveztek. Először került sor sziámi ikrek szétválasztására a UC Davis Gyermekkórházban. A szakértői csapat több mint 30 főből állt: sebészek, ápolók, aneszteziológusok és más kulcsfontosságú sebészeti személyzet. Vezetőjük Michael Edwards gyermekidegsebész, Granger Wong plasztikai sebész főorvos, Rajvinder Dhamrait, a gyermek-aneszteziológia igazgatója és Aida Benitez, a Gyermeksebészeti Központ ápolási vezetője volt.
"Ez egy mérföldkőnek számító műtét számunkra a UC Davis Gyermekkórházban" - mondta Edwards, aki már korábban is sikeresen szétválasztotta a sziámi ikreket. "Abigail és Micaela jól vannak, és a gyermekintenzív osztályunkon lábadoznak, köszönhetően annak a csodálatos csapatmunkának, amely arra törekedett, hogy ezeknek a nagyon ritka ikreknek a lehető legjobb esélyt biztosítsa az egészséges életre. Megtiszteltetés számunkra, hogy segíthettünk a születésükben, azóta is gondoskodtunk róluk, és most esélyt adhatunk nekik arra, hogy önálló és külön életet élhessenek."

A szülés megtervezése
A UC Davis Health a kezdetektől fogva - még a születés előtt - gondoskodott Abigail és Micaela ellátásáról. A 33 éves Liliya anyuka 11 hetes terhesen tudta meg, hogy sziámi ikrekkel terhes. Orvosa a UC Davis Magzati Gondozási és Kezelési Központjába utalta a szükséges intenzív terhesgondozásra. Ez az egyetlen mindenre kiterjedő magzati diagnosztikai és terápiás központ Észak-Kaliforniában.
A magzati MRI további részleteket szolgáltatott az ikrek anatómiai struktúráiról. Az MRI alapján sziámi bábukat fejlesztettek ki. Ez segített a csapatnak azonosítani az ikrek elhelyezkedésével kapcsolatos kihívásokat, és segítette a szülés megtervezését.
A szimulációkat és forgatókönyveket hónapokon át gyakorolták, hogy felkészüljenek az lehetséges kockázatokra: a légutak veszélyeztetettségére, a tüdő összeesésére, a légzést segítő CPAP-gép szükségességére vagy az infúzió beültetésére. A CPAP fejvédőt mindkét lány számára egyedileg tervezték. A koreográfiát minden egyes forgatókönyvhöz begyakorolták és megismételték.
Abigail és Micaela 2019. december 30-án született a UC Davis Gyermekkórházban. Hét hetet töltöttek az újszülött intenzív osztályon (NICU), mielőtt hazaengedték őket. "Rengeteg támogatást éreztünk a személyzet részéről. Sok-sok segítséget és tanácsot kaptunk. Ettől úgy éreztük magunkat itt, mintha otthon lennénk" - mondta Liliya.

A fejüknél összenőtt ikrek szétválasztása
A sebészek úgy döntöttek, hogy kilenc hónapos korukban szétválasztják az ikreket. Nem akartak tovább várni. "Ahogy idősebbek lesznek, úgy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a közös erek és szervek megnagyobbodnak vagy jobban összefonódnak. A közelgő influenza-, COVID-19 és RSV-vírus is aggodalomra adott okot" - mondta Granger Wong vezető plasztikai sebész.
A műtét előkészítése érdekében a sebészcsapat hónapokon át gondosan nyomon követte az ikrek növekedését MRI- és CT-vizsgálatokon. Júniusban Wong csapata egyedi tervezésű szövettágítókat helyezett a lányok fejbőre alá több bőr növekedésének elősegítése érdekében. Ez azt a célt szolgálta, hogy a koponyájuk szabadon hagyott területét elegendő bőr fedje a szétválasztáskor.
A műtétre való csúcstechnológiás előkészítés során az ikrek összenőtt koponyájáról több 3D-s modellt nyomtattak ki, amelyek lehetővé tették a csapat számára a műtét nagyfokú pontosságú tervezését és gyakorlását. A sebészek a virtuális valóság szemüveg használatával az ikrek fejének belsejét is tanulmányozhatták. A technológia lehetővé tette a vérerek bonyolult hálózatának megnagyobbított megtekintését, amelyet a csapatnak szét kellett választania - még mielőtt az ikreket egyáltalán bevitték volna a műtőbe.
A sebészi csapat és a család szoros kapcsolatot tartott fenn a beavatkozást megelőző hónapokban. A sebészek rutinszerűen mentek el a család otthonába, hogy ne kelljen a klinikára jönniük ellenőrzésre a COVID-19 járvány közepette.

A szétválasztó műtét
Végül múlt szombaton a több mint 30 fős sebészeti szakemberekből álló csapat számára a tervezés valósággá vált.
Mivel ennyi kulcsszereplő volt egy térben, és mindegyiküknek külön szerep jutott, a csapattagokat színek szerint osztották fel. Edwards, Wong, Dhamrait és Benitez vezetők fekete sapkát öltöttek magukra. A lila csapat Micaelára, míg a narancssárga csapat Abigailre vigyázott; ők lila vagy narancssárga színű sebészsapkákat viseltek, hogy a műtőben könnyen láthatóak legyenek. A sebész rezidensek szürke sapkát viseltek, és bármelyik lánynál segíthettek. A műtőben lila és narancssárga festőszalagot használtak az egyes csapatok felszerelésének feliratozására.
A teljes irányítást és ellenőrzést Dhamrait és Benitez irányította.
A plasztikai sebész végezte a kezdeti bemetszéseket. "Olyan volt, mint egy koreografált balett" - mondta Wong, aki a bőrlebenyek tervezését is elkészítette, eltávolította a fejtágítókat, és helyreállította a koponyát és a fejbőrt, miután az ikreket szétválasztották.
A sebészeti kihívások közé tartozott a nagy vénák és az agyállomány szétválasztása, amelyek összekötötték az ikreket, hogy független keringési rendszerrel rendelkezzenek. A csapat úgynevezett sipolylekötést hajtott végre, ami a közös vénák levágásával és szétválasztásával járt. A műtét során az ikreknek öt alkalommal kellett a testhelyzetét változtatni, amelyek mindegyike esetén fennállt a lehetséges komplikációk veszélye. A beavatkozás során vérátömlesztésre is szükségük volt.
3:28-kor Edwards bejelentette: "Koponyaszétválasztás!", ez volt az a pillanat amikor a babákat hivatalosan is szétválasztották. A sebészeti csapat tapsolt és éljenzett. "10 hónapnyi előkészület után szemtanúi voltunk annak, amit mindannyian elképzeltünk a lányok számára, és elöntöttek minket az érzelmek és az öröm" - mondta Benitez. "Soha többé nem fogom látni a 3:28-at az órán, és nem fogok arra a pillanatra gondolni, amikor Abi és Mica két különálló babává vált."

Tökéletes volt
Dhamrait vezette a hat aneszteziológusból álló csapatot, akik az ikrek vérnyomásának fenntartása érdekében érzéstelenítést és gyógyszeres kezelést végeztek a szétválasztás alatt és után. Az ikrek közös anatómiája minden altatást megnehezített. "Szerencsénk volt, hogy korábban már négyszer altattuk el az ikreket" - mondta Dhamrait, aki már korábban is részt vett sziámi ikrek szétválasztásában. "Hibátlan volt, minden eshetőségre kiterjedt."
A 24 órás eljárás során Benitez rendszeresen tájékoztatta a családot, akik imádkoztak és aggódva várták a híreket a lányaikról. Huszonnégy órával később, vasárnap reggel a korábban összenőtt ikrek nyugodtan - és külön-külön - pihentek a szobájukban a UC Davis gyermekintenzív osztályán. "Minden rendben ment. Szinte lehetetlennek tűnt szétválasztani őket, de Isten és a UC Davis orvosai és ápolói lehetővé tették. Annyira hálásak vagyunk" - mondta Liliya, az édesanya.
A UC Davis Health teljes videó-sorozata a sziámi ikrek műtétjéről a honlapon megtekinthető.
https://www.universityofcalifornia.edu/news/rare-set-conjoined-twins-suc...