Semmelweis Egyetem populáció alapú magyar ikerregisztere: 2021 februárjától az összes ikerpárt megkeressük

A Semmelweis Egyetemen populáció alapú ikerregiszter épül fel 2021 tavaszán. Budapest Főváros Kormányhivatala 2021. február 15-től kezdődően kapcsolatfelvételi eljárás keretében tájékoztató levelet küld ki az ország összes ikerpárjának, melyben a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszterbe való csatlakozásra hívja fel a figyelmet.

Az iker-lét különleges dolog, az ikrek a természet csodái: egyszerre fogannak, együtt fejlődnek magzatkorukban, szinte egyszerre látják meg a napvilágot, legtöbbjüket különleges kapcsolat fűzi egymáshoz. Az ikrek jóvoltából számos területen nyílik lehetőség új megfigyelések, feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek egészségünk megőrzéséhez, betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok fejlesztéséhez segíthetnek hozzá.
A meglévő Magyar Ikerregiszter teljes hazai népességre történő bővítését - az ikerközösség építése mellett - azzal a céllal kívánjuk továbbfejleszteni, hogy valamennyi magyar ikerpárnak lehetőséget nyújtson a jövőbeni ikerkutatásokban való részvételre, amely nemcsak a tudomány, hanem az ikrek számára is kivételes és hasznos. Az ikerkutatások kiterjednek a tudományt napjainkban leginkább foglalkoztató, eddig megválaszolatlan kérdésekre, mint amilyen a genetikai és környezeti tényezők jelentőségének szerepe egyes meghatározó betegségekben.

Az ikerregiszterbe regisztráló ikerpárok segítségével a világ egyik legnagyobb orvosi vonatkozású ikeradatbázisa jöhet létre. Az ikerpárok minden őket érintő kutatás esetén értesülhetnek az akár orvosi, pszichológiai vagy egyéb területen induló ikervizsgálatokról, amelynek alapján eldönthetik, részt kívánnak-e venni abban. A részvétel mindig önkéntes és ingyenes, az ikrek adatainak védelmét szigorú adatvédelmi szabályok biztosítják.
A Magyar Ikerregisztert a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika egyetemi docensei, Dr. Tárnoki Ádám és Dr. Tárnoki Dávid, egypetéjű ikrek vezetik.

A Magyar Ikerregiszterhez való csatlakozáshoz egy- vagy kétpetéjű, többes iker, azonos vagy különnemű ikerpárok jelentkezését egyaránt várják.

A Budapest Főváros Kormányhivatala által kiküldött levelet 157 ezer iker kapja meg országszerte a következő hetekben. A Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszterbe történő belépéshez egy regisztrációra van szükség, a tagság ingyenes.
18 év feletti ikerpárok esetén minden ikernek külön-külön szükséges regisztrálnia.
18 év alatti ikerpárok esetén az egyik szülő vagy gondviselő regisztrálhatja be ikreit.

A regiszterhez való csatlakozás feltétele, hogy az ikerpárok mindegyik tagja kitöltse a regisztrációhoz szükséges adatlapot.

A regisztráció és további információ a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszter honlapján (ikrek.semmelweis.hu) keresztül érhető el: https://ikrek.semmelweis.hu/user/register